Spotřeba cukru je v ČR v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jedním z viníků tohoto stavu je i vysoká spotřeba potravin, do kterých se cukr přidává – vedou sladkosti, cukrářské i pekárenské výrobky a slazené nápoje. Lidé často, ve víře ve zdravotní prospěšnost, používají různé alternativy slazení a místo cukru volí…
10.1.2016 Obezita dětí nás stále strašíTřetina chlapců a čtvrtina žáků základních škol má v těle více tuku, než je doporučováno, odpovídají tomu i počty žáků s vyšším BMI (indexem tělesné hmotnosti). To a mnohé další skutečnosti ukázal projekt Prevence a včasný záchyt dětské obezity, probíhající koncem loňského roku. Až z 80 % si přitom děti trpící nadváhou a obezitou přináší svá nadměrná kila…
5.1.2016 Vaření s dětmi může být zábavaKuchyně je pro děti velmi fascinující místo. Využijte jejich zájmu a nenásilně je seznamte se zdravým životním stylem. Poradíme vám, jak na to. Maminky tráví přes den v kuchyni hodně času, připravují v ní všechny ty dobroty, které děti milují, ozývají se z ní zajímavé a nové zvuky a krásně to tam voní. Je tak…
15.12.2015 Rozběhl se již 2. ročník projektu „Prevence a včasný záchyt dětské obezity“ na základních školáchMáme tu čest oznámit, že nám počátkem listopadu odstartoval již druhý ročník projektu „Prevence a včasný záchyt dětské obezity“, který realizuje Centrum prevence o.s., podporuje Poradenské centrum Výživa dětí a financuje Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Pilotní fáze projektu v loňském školním roce byla velice úspěšná, proto se nám podařilo znovu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví…
14.11.2015 Příroda a pohyb venku. Děti ozdravují život českých rodin, ukázal průzkumTéměř tři čtvrtiny českých rodin začnou podle průzkumu po narození potomka žít zdravěji a více času tráví společně v přírodě. Průzkum tak podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy potvrdil poznatky z poradenského centra. Pokud je nějaký impulz změnit složení stravy, tak příchod dítěte je jedním z nejsilnějších, řekl s tím, že mnohem méně se…
8.11.2015 Lepek: ano, nebo ne?Lepek je v dnešní době velké téma. Je ho vynecháním ve stravě si lidé slibují udržení zdraví nebo zlepšení zdravotního stavu, zhubnutí, sportovci pak třeba lepší výkonnost. Co je lepek, jak v našem těle působí a kdo by se mu měl skutečně vyhýbat? Co je lepek a kde ho najdeme Lepek je bílkovina, která se…
1.11.2015 Poradna v časopise MaminkaOLGA O.: Moje čtyřletá dcera vůbec nechce jíst. Dostanu do ní kůrky suchého chleba, odmítá ovoce, zeleninu. Z teplých jídel maximálně bramborovou kaši, krupičku a suchá kolínka. Jak ji mám přimět k rozšíření jídelníčku? Vždyť jí musí chybět spousta živin. Dávám jí dětské vitaminy, ale to stejně nestačí. S podivem prospívá, není ani příliš hubená,…
25.10.2015 Sůl a cukr – skrytí a dokonalí zabijáciJak do nás sůl a cukry zatínají drápy? Například pokud jíme nadbytek soli, ledviny, které ji vylučují, musí často zvedat krevní tlak, což po letech skončí mozkovou mrtvicí či selháním srdce. Kdysi v televizi běžel zajímavý seriál BBC o šelmách. Každá epizoda byla uvedena krátkým heslem vystihujícím danou skupinu. V případě psovitých šelem bylo například…
11.10.2015 Bio nemusí být nutně zdravějšíBio potraviny nejsou ani zázračné, ani škodlivé. Belgická spotřebitelská organizace Test-Achats se nedávno zaměřila na jejich srovnání s klasicky produkovanými potravinami. Podívala na jejich cenu, proces výroby či pěstování, obsah výživových látek a jejich dopad na životní prostředí. V případě potravin se podle Test Achats jedná spíše o životní styl než o volbu pro zdraví….
4.10.2015 Kuchařka pro VásLámete si hlavu a nevíte „Co dnes uvařit?“… Máme pro Vás malého pomocníka. Je to naše kuchařka. K dispozici je Vám on-line na našich stránkách a nabízí Vám přes 500 různých receptů. Zkuste se mrknout a nechte se třeba inspirovat. Přejeme Vám dobrou chuť :-) On-line kuchařka ZDE.
28.9.2015 Každou minutu se na světě narodí dítě s familiární hypercholesterolémiíNová data ukazují, že familiární hypercholesterolémie (FH) je rozšířenější nemocí, než si odborníci dosud mysleli. Je bezkonkurenčně vůbec nejčastější dědičně podmíněnou chorobou: má ji každý dvoustý člověk. Znamená to, že každou minutu se na světě narodí jedno dítě s FH. Co znamená mít FH? Dítě po jednom z rodičů (velice vzácně po obou) zdědí mutaci…
10.9.2015 Rostou!Děti mohou, stejně jako dospělí, všechny jedlé houby. Vyhnout bychom se měli hlavně těm, které neznáme, případně jsou snadno zaměnitelné s některými jedovatými. Pokud chceme mít opravdu jistotu bezpečnosti, můžeme dětem dávat pouze houby, které koupíme řádně označené v obchodě. Děti by ještě v cca předškolním věku neměly dostávat houby jako samostatné jídlo (smaženice, řízky…),…
1.9.2015 Školáci by neměli vynechávat snídaně ani svačinySnídaně a svačiny dětí školou povinných jsou důležité. Jejich vynechávání nebo nevhodné složení vede nejenom k obezitě, ale má podíl také na špatných výkonech dětí. Chléb s pomazánkou, jogurtový nápoj nebo tvarohový dezert – i tak může vypadat zdravá snídaně či svačina pro školáka. Co říkají o zdravém a pravidelném stravování školáků odborníci a jaká…
20.8.2015 Pozor na dětský růst!Během prázdnin rostou děti jako z vody. Potvrdí to všichni rodiče, kteří musí v září s nástupem do školek a škol svým ratolestem kompletně vyměnit šatník. Růst hraje v životě dětí, a tím pádem i jejich rodičů, velmi významnou roli. Dynamika růstu dokáže pozoruhodným způsobem reagovat na jakoukoli podstatnější poruchu v rostoucím organizmu, její změna se projeví mnohdy dříve, než…
10.8.2015 Konec prázdnin pod stanemDětské zažívání je citlivější než to dospělácké. Měli bychom proto zvážit, jaké potraviny s sebou na dovolenou pod stan zabalíme. Pokud to cestování umožní, je nejlepší využít „ledničky na cesty“, chladící boxy a uchovat tak potraviny déle čerstvé. Na dovolené pod stanem máme několik možností stravování: a) Příprava jídla přímo nad ohněm nebo žhavými uhlíky…
28.7.2015 Rodiče ovoce a zeleninu nejedí, tak proč by měly jejich děti?Děti jedí ovoce a zeleninu v mnohem větší míře než jejich rodiče. To je názor dětí z 16 seminářů na pražských základních školách, které v červnu uspořádalo pro žáky prvního stupně Poradenské centrum Výživa dětí. Ovoce a zelenina bezesporu patří do jídelníčku dětí stejně jako dospělých. Meloun nebo okurka navíc v létě osvěží, doplní tělu tekutiny (jak…
11.7.2015 Jahodové hodySlunečné a teplé počasí přináší nejen dobrou náladu, ale představuje i výborné podmínky pro zrání různých druhů ovoce. My se dnes zastavíme u jahod, které se řadí „k těm oblíbenějším“. Děti je mají rády jak v čerstvé tak i v mrazené podobě (např. jahodová zmrzlina). Z nutričního hlediska jsou jahody bohatým zdrojem bioaktivních látek, které mají antioxidační účinky. Dále…
2.7.2015 Začátek prázdnin na výletěJedeme, jdeme, letíme a s láskou svačíme. Při cestování s dětmi musíme myslet na jejich bezpečnost a na jejich pohodlí. A naší bezpečnost a pohodlí výrazně ovlivní spojenost dítěte. Vždyť odpočinuté a dobře najedené dítě je tím nejúžasnějším parťákem na cesty. A jakou svačinu ratolesti připravit? Pokud se rodiče stravují zdravě, tak se výletní svačina…
28.6.2015 PŘES 50 000 PÁŤÁKŮ JIŽ VÍ, JAK SNADNÉ JE ŽÍT ZDRAVĚInternetový soutěžní vzdělávací kurz Hravě žij zdravě vstoupí po letních prázdninách do svého devátého ročníku. Za uplynulých osm let se do projektu registrovalo přes 50 000 žáků základních škol, především z pátých tříd. Internetový soutěžní vzdělávací kurz Hravě žij zdravě vstoupí po letních prázdninách do svého devátého ročníku. Za uplynulých osm let se do projektu…
24.6.2015 Škodlivé látky v rybách?Ryby a mořské plody jsou důležitou součástí zdravé stravy. Vyznačují se vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živin a naopak nízkým obsahem nasycených tuků. Nejcennější na rybách a mořských plodech je vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA). DHA je nezbytná pro správný růst a vývoj dětí, a to již od…
17.6.2015 Jdeme grilovatGrilované pochoutky se připravují buď na roštu nebo na lávovém kameni. K tomu, aby bylo grilované jídlo zdravé a vhodné i pro malé děti, je zapotřebí dodržet některé zásady, které činí grilovaný pokrm nejen chutným, ale především zdravotně bezpečným. Chceme-li grilovat maso, je lepší jej naložit – jako zdravá marináda nám poslouží např. olivový olej…
1.6.2015 Co dát dětem jíst a pít, když je vedro?Lidské tělo si v letních vedrech aktivuje svůj ochlazovací systém, který se navenek projevuje pocením. Bohužel tato aktivita přináší velké ztráty vody, proto je důležité tělu dodávat co nejvíce tekutin. „Dětský organizmus obsahuje vody mnohem více než tělo dospělého, proto dehydrataci velmi špatně snáší. Například při ztrátě 10 % tekutin může vzniknout u dětí úpal,…
25.5.2015 Mořské řasy jako významný zdroj živinMořské řasy jsou již po staletí běžnou součástí tradičních pokrmů pobřežních národů. Hojně jsou konzumovány ve východní Asii, zejména v Japonsku, Číně, Koreji a Vietnamu. Uvádí se, že v těchto státech jsou každodenní součástí stravy a denní spotřeba na obyvatele se pohybuje kolem 8 g v sušeném stavu. I když se v našich podmínkách jedná…
18.5.2015 Fruktóza a její vliv na lidské zdravíJe obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem sacharidů. Denně jsme doslova zahlcováni potravinami a nápoji, do kterých jsou přidávány sacharidy za účelem jejich dochucení. Mezi tzv. přidané cukry (to jsou ty,…