Tento web podporuje

Jahodové hody

Slunečné a teplé počasí přináší nejen dobrou náladu, ale představuje i výborné podmínky pro zrání různých druhů ovoce. My se dnes zastavíme u jahod, které se řadí „k těm oblíbenějším“. Děti je mají rády jak v čerstvé tak i v mrazené podobě (např. jahodová zmrzlina).

Z nutričního hlediska jsou jahody bohatým zdrojem bioaktivních látek, které mají antioxidační účinky. Dále minerálních látek (např. železa, draslíku, hořčíku) vitaminů skupiny B a vitaminu C. U nás můžeme jahody rozdělit podle doby zrání na rané, středně rané a pozdní. Zajímavostí může být informace, že se planě rostoucí jahody nejvíce vyskytují v Asii nebo to, že aroma jahod je tvořeno více než 400 různými sloučeninami.

Jahody můžeme využít na spousty způsobů – nejen jako čerstvou zdravou svačinku, ale lze z nich připravit džemy, marmelády, přesnídávky, šťávy či kompoty.  Jedním z nejoblíbenějších pokrmů připravených z čerstvých jahod jsou jahodové knedlíky. Ty se jednou za čas mohou objevit i v dětském jídelníčku – když si pak půjdou po obědě děti hrát ven na sluníčko, příjem a výdej energie se jistě rychle vyváží.

Jahodové knedlíky

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • Čerstvé jahody

Na ozdobu potřebujeme pár lžic bílého jogurtu nebo zakysané smetany a rozmixované čerstvé jahody s moučkovým cukrem.

Postup:

Tvaroh, mouku, vejce a špetku sobi smícháme a vypracujeme v těsto. Necháme chvíli odpočinout. Na válu z těsta vytvoříme malé placičky, do kterých zabalíme jahody. Knedlíky vkládáme do vroucí vody na 5 – 8 minut (podle jejich velikosti).