Rostou!
Děti mohou, stejně jako dospělí, všechny jedlé houby. Vyhnout bychom se měli hlavně těm, které neznáme, případně jsou snadno zaměnitelné s některými jedovatými. Pokud chceme mít opravdu jistotu bezpečnosti, můžeme dětem dávat pouze houby, které koupíme řádně označené v obchodě.
Děti by ještě v cca předškolním věku neměly dostávat houby jako samostatné jídlo (smaženice, řízky…), právě proto, že jsou hůře stravitelné. Není ale nutné nepřipravit například houbové rizoto nebo přidat několik hub do polévky. Vhodnější je také zařadit houby na oběd. Pokud bude ale večeře dostatečně v předstihu (cca 3 hodiny před tím, že si dítě půjde lehnout) a nebude se jednat o výše uvedené „houbové“ jídlo (zejména smažené), neměly by dětem činit potíže ani na večeři.
TIP na houbové pochoutky:
Hříbkové rizoto s ananasem
Připravte si:
150 g rýže
200 g hříbků
1 lžíce kompotovaného ananasu
1 cibule
rostlinný olej
Jak na to: Rýži omyjte, vložte do hrnce s osolenou vodou a dejte vařit. Mezitím si nakrájejte cibuli a krátce ji osmahněte. Houby nakrájejte na kostičky a vložte k cibuli. Na jiné pánvi si dejte trochu oleje a na něm poduste kompotovaný ananas, který pak v závěru přidejte k houbám a cibuli. Výslednou směs pak zamíchejte s uvařenou rýži. Ihned servírujte.
Paprikáč
Připravte si:
500 g čerstvých paprik
500 g rajčat
1 menší cuketu
2 cibule
2 stroužky česneku
300 g čerstvých hub
2 bobkové listy
timián, sůl a rostlinný olej
Jak na to:
Omyjte zeleninu a následně ji pokrájejte: papriky na kostičky, cuketu a cibuli na kolečka. Rajčata krátce spařte ve vroucí vodě, oloupejte a rozkrájejte na osminky. Nakrájené papriky, cibuli a nasekaný česnek osolte, opepřete a poduste spolu s bobkovým listem. Na závěr přidejte na plátky nakrájené houby, cuketu a rajčata. Hotovou směs dochuťte tymiánem.
Houbové koláčky s cibulí
Připravte si:
350 g lineckého těsta
5 cibulí
sklenici nakládaných smržů nebo jiných hub
3 lžíce rostlinného oleje
25 g rostlinného tuku
2 snítky petržele
sůl a pepř
Jak na to: Z rozváleného lineckého těsta vykrajujte kolečka o průměru zhruba 8 cm. Dejte je na plech a přikryté pečícím papírem (nebo alobalem) je pečte v předehřáté troubě na 210 °C asi 15 minut. Na rozpáleném oleji osmahněte cibulku, osolte ji a opepřete. Houby rozehřejte v rozpuštěném tuku a podle vlastní fantazie ochuťte. Upečené koláčky nechte chvilku vychladnout a pak je ozdobte houbami, cibulí a snítkami petrželky. Podávejte ještě teplé.