Tento web podporuje

Novinky & aktuality

  
RSS - novinky
12.12.2010 Jak solí naše děti?

Průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku 0 – 3 roky, který v průběhu května až července realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal šokující zjištění. Již mezi 6 a 12 měsíci věku má podle něj nadbytek sodíku ve stravě 80 % dětí, ve věkové skupině 1 – 1,5 roku je to  95 % dětí a děti ještě…

19.10.2010 Zdravá výživa a péče o pokožku v dětském věku

Poradenské centrum Výživa dětí pro sestry z ordinací praktických dětských lékařů i v roce 2007 připravilo konferenci „Zdravá výživa a péče o pokožku v dětském věku“. Poradenské centrum Výživa dětí pro Vás i v roce 2007 připravilo konferenci „Zdravá výživa a péče o pokožku v dětském věku“. Jak název napovídá, je program konference zaměřen na péči o…

Jak jedí české děti

České děti konzumují asi o 10 g bílkovin denně více, než doporučují odborníci, mladší děti mají ve stravě také výrazně více sacharidů, což může později vést k problémům s nadváhou či dokonce obezitou Konzumace tuků sice množstvím odpovídá doporučení odborníků, problematické jsou však jejich nekvalitní zdroje – uzeniny, paštiky či sušenky apod. Téměř polovina dětí…

Chřest, koktejl vitaminů a minerálních látek

Pokud jste ještě neobjevili kouzlo chřestu, který labužníci oceňují natolik, že mu přezdívají král zeleniny, zkuste to právě teď! Čerstvý chřest má úžasné léčivé i regenerační účinky a i když je k dostání po celý rok, ten nejlepší a nejchutnější chřest je k mání pouze v sezoně, tedy od poloviny dubna do konce června. Chřest je díky svému složení…

Chatujte o vitaminech

Před nedávnem jste měli možnost přečíst si na našich webových stránkách několik článků o důležitosti vitaminů rozpustných v tucích. Mohli jste se dočíst, které se do této skupiny vitaminů řadí, kolik jich děti potřebují a v jakých potravinách je najdete. O vitaminech rozpustných v tucích jsme také, jako již tradičně chatovali. Své otázky k tomuto…

KONFERENCE PRO ZDRAVOTNÍ SESTRY

V letech 2006 a 2007 pro Vás Poradenské centrum Výživa dětí připravilo úspěšný seriál konferencí na téma „Zdravá výživa a péče o pokožku v dětském věku“. Pro velký zájem o konference v rámci celoživotního vzdělávání jsme pro Vás i v roce 2008 s našimi partnery připravili seriál konferencí o zdravé výživě dětí. Další informace naleznete na v sekci Pro…

Pozvánka na prodloužený víkend!

Řešíte doma problém s pomočováním? Pořádáme pro Vás i Vaše děti listopadový víkend společných aktivit. Čeká nás výlet do Kutné Hory za krásnými kulturními památkami nebo do plaveckého bazénu. Pro děti bude připravena řada her a soutěží, pro rodiče přednáška zkušeného odborníka na pomočování dětí. Využít můžete individuální konzultace s lékařem, relaxaci v sauně, projížďky na…

Zdravá svačina pro školáky – a v automatu!

Do základních škol v České republice přichází nový projekt Happy Snack. V současné době nabízí školákům ve 190 základních školách zdravé a chutné svačiny z chladicích výdejních automatů. Do budoucna se bude rozšiřovat i do dalších základních škol. Cílem iniciativy, nad kterou převzalo odbornou garanci Poradenské centrum Výživa dětí, je zlepšení stravovacího režimu školní mládeže. „V…

Konference pro zdravotní sestry v roce 2009

Poradenské centrum Výživa dětí pořádalo v předchozích letech seriály konferencí pro zdravotní sestry na témata z oblasti zdravé výživy dětí a výživy dětí s nadváhou a obezitou. I v letošním roce se budou nutriční terapeutky z Poradenského centra Výživa dětí podílet na přípravě a přednášení podobného seriálu – PORUCHY VÝŽIVY V DĚTSKÉM A DOROSTOVÉM VĚKU, který organizuje společnost…

Mýty kolem výživy se bortí!

Maminka přivede k lékaři potomka, kterého už týden trápí průjem. Pan doktor se ptá: „Dodržujete dietu? Čím děcko krmíte?“ „Dávám mu k večeři párky, ty mu chutnají!“ Lékař obrátí oči v sloup, načež udivená maminka dodá: „Ale pane doktore, ty párky jsou samozřejmě dietní!“ To není vtip, ale příklad z praxe, jak pro 21. STOLETÍ…

Opomíjené nezbytnosti v dětské výživě

Nejnovější průzkum realizovaný v srpnu letošního roku ukázal, že jen 35 % českých žen ví, co jsou esenciální mastné kyseliny, jejichž funkce je nepostradatelná pro vývoj centrální nervové soustavy, imunitního systému a prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tyto mastné kyseliny si naše tělo neumí samo vytvářet a proto je důležitý jejich dostatečný příjem potravou, a to zejména…

14.10.2010 Nepapá! Znáte to?

Může se to jevit jako rozmar, když dítě dnes odmítá jídlo, které ještě včera patřilo k jeho nejoblíbenějším. Avšak chutě dětí se mění! Předškolní období je spojené s celou řadou změn. Nástup do školky a společné stravování s vrstevníky v kolektivu může být pro řadu dětí problematické. V tomto věku by děti měly jíst pravidelně…

7.10.2010 Cholesterol dostala v Olympii na lopatky obyčejná zelenina

Na zábavu a humor vsadili autoři nového projektu, který pomáhá dětem z mateřských škol objevit přednosti ovoce a zeleniny. Divadelní představení Zelenina s ovocem dají páku nemocem se po celý týden hraje v obchodním centru Olympia a navštíví jej 265 dětí z pěti boleslavských školek. Program se zaměřuje na nejmenší děti a klade si za…

7.9.2010 Sestavme si snídani

Pro inspiraci uvádíme některé další vhodné zdroje základních živin a doporučené nápoje, které Vám mohou pomoci sestavit dětem vhodnou snídani: Bílé pečivo (pro mladší děti) Plátkový sýr Margarín Neslazený čaj (ovocný, zelený) Celozrnné pečivo (pro starší děti) Čerstvý sýr (Lučina, žervé) Vejce Bílá káva Domácí sladké pečivo (občas) Tvaroh, tvarohová pomazánka Ořechy Džus (ředěný vodou…

2.9.2010 Naučte děti snídat

Zní to jednoduše, ale je to skutečně ten nejúčinnější způsob. Pro rodinu to samozřejmě znamená sejít se ráno u prostřeného stolu pokud možno celá rodina. Děti se totiž učí nejlépe napodobováním svého okolí, proto bychom měli u snídaně nejen sedět s nimi, ale také s nimi posnídat. Prvním předpokladem je v každém případě Vaše rozhodnutí…

30.8.2010 Proč je snídaně tak důležitá

Jak uvádí dětská obezitoložka MUDr. Alexandra Moravcová, naše tělo potřebuje energii neustále, a to i když spíme. V noci organismus potřebuje dostatek energie pro zajišťování funkcí vnitřních orgánů, pro udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce apod. (tzv. bazální metabolizmus). U dětí se k tomu přidává ještě energie potřebná pro růst a vývoj. Proto je nutné…

25.8.2010 Snídaně – první předmět ve školním rozvrhu

Venku ještě sice vládne letní nálada, kalendář je ale neúprosný a nekompromisně nás upozorňuje na blížící se začátek nového školního roku. S volnějším letním režimem a dlouhými večery se většinou loučíme dost neradi, obzvláště, když na sebe letošní první teplé dny nechaly opravdu dlouho čekat. Ti z nás, kteří mají děti školou povinné, většinou využili…

29.7.2010 Řecké pochoutky mohou být i pro děti

Také Řecko je oblíbenou turistickou destinací a co se týče gastronomie, stojí určitě za zmínku. Důležitou součást řecké kuchyně tvoří zeleninové saláty, maso a olivový olej. Známý je ovčí sýr feta. Tučný řecký jogurt se používá kromě jiného jako základ tzatziky (okurkový salát s česnekem a jogurtem, koprem a mátou), dalším známým salátem je choriatiky…

26.7.2010 Stanovisko k potravinářským barvivům povinně označovaných doplňujících informací

První informace o tom, že potraviny mohou obsahovat barviva, která ohrožují zejména zdraví dětí, se objevily v roce 2007 krátce po zveřejnění studie McCanna et al. (dále jen „studie“) o vlivu některých barviv a benzoanu sodného na chování dětí. Tato studie uvádí, že konzumace šesti syntetických potravinářských barviv a benzoanu sodného jako konzervační látky v…

23.7.2010 Na čem si děti mohou pochutnat v Itálii?

Italská kuchyně neznamená zdaleka jen pizzu a těstoviny, ale také pokrmy z ryb a masa nebo znamenitá rizota. Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, častá je bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregáno a další. Nejoblíbenějším masem je telecí, většinou grilované, pečené či dušené. Častou součástí jídelníčku jsou kuřata, na jejichž zpracování existuje řada receptů,…

20.7.2010 Arabská kuchyně

Kdo si pro letní dovolenou oblíbil třeba Egypt, ví, že se arabská kuchyně vyznačuje velkou pestrostí. Radek Kašpárek zdůrazňuje zejména množství použité zeleniny – lilek, kapary, olivy či méně známý okru (jedlý ibišek). Klasickou součástí je kulatý placatý arabský chléb – pita. Nejčastěji se jí plněný, ale je možné jej i jen tak přikusovat. Z…

14.7.2010 Pochutnání s dětmi v Asii

„Jednotlivé asijské kuchyně mají společné suroviny a koření, odlišují se však historickým vývojem, politickými vlivy (kolonizace, migrace) a zejména náboženstvím. Pro všechny je však typické, že nerozlišují chody a všechna jídla servírují najednou„, říká Radek Kašpárek z kulinářského ateliéru Ola Kala a dodává: „kuchař vždy usiluje o harmonii mezi vzhledem, vůní, sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí“….

30.6.2010 Cizokrajné pochoutky v dětském jídelníčku aneb Doporučení (nejen) na dovolenou

Nastává letní období a s ním doba tolik očekávaných prázdnin a dovolených. Řada z nás vyrazí z Čech do teplejších krajů za sluncem a mořem a s ním spojenými zážitky, mezi které patří i ochutnávání místních typických pokrmů. Mezi časté dovolenkové destinace Čechů patří Egypt, Turecko či Tunis, někdo vyrazí „jen“ po Evropě, další se…

14.6.2010 Centrum Výživa dětí řeší nejčastěji nadváhu a obezitu dětí

Praha 13. června (ČTK) – Nejčastěji řeší rodiče v Poradenském centru Výživa dětí s odborníky dětskou nadváhu a obezitu a zdravotní potíže s nimi spojené. Nadbytečná kila má 16 procent českých dětí, zatěžují pohybový aparát, způsobují kožní problémy, u dívek zrychlují pohlavní zrání, u chlapců zpomalují. Obézní děti jsou náchylné k dýchacím infekcím a vyššímu tlaku. Kvůli…

1 7 8 9 10 11 15