Jak udělat vánoční cukroví zdravější
Čím sladit
Klasickou surovinou pro sladké pečení je cukr. Jeho pravidelný a dlouhodobý přísun ale může u dětí touhu po sladké chuti ještě posílit, navíc neobsahuje žádné pro tělo nezbytné látky – v podstatě se jedná o prázdné kalorie. Naproti tomu například med, kterým můžeme cukr ve většině receptů bez problémů nahradit, je bohatý na minerální látky, vitaminy (B1, B2, niacin) a enzymy. Obsahuje také látky mající příznivý vliv na hojivost ran a ničení bakterií (např. inhibitin).
Kromě medu můžeme na slazení použít domácí ovocné sirupy nebo sirup javorový. Zajímavou možností je také melasa nebo nebělený cukr, protože obsahují původní minerální látky, vitaminy a přírodní enzymy. Během výroby však nebělený cukr neprochází tepelnou úpravou a mohou se v něm proto vyskytovat mikroorganizmy nebo zbytky zemědělské produkce (hnojiva, pesticidy apod.).
Mouka
Součástí většiny receptů na cukroví je hladká pšeničná mouka, do zákusků, dortů a buchet se často přidává polohrubá. Stejně dobře však poslouží i mouka žitná, která je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu.
V dnešní době je však stále častější alergie na lepek, který je bohužel obsažen jak v žitné, tak pšeničné mouce. Bezlepková a přitom velmi dobrá varianta pro pečení je mouka kukuřičná nebo amarantová – obě chutnají velmi dobře a jsou vhodné i při bezlepkové dietě.
Vločky a otruby
Méně obvyklou avšak zdraví prospěšnou přísadou jsou otruby nebo také ovesné vločky. Lze je přidávat do mouky při přípravě sušenek i zákusků. Jejich výhodou je vyšší podíl vlákniny i minerálních látek – běžné pečivo tedy nutričně obohatí. S vlákninou ale pozor u malých dětí do cca 10ti let! Jejich střeva totiž nejsou na trávení většího množství vlákniny připravená a mohlo by dojít k trávicím obtížím (bolesti bříška, průjem, zácpa).
Tuky
Bez tuku by snad vánočního cukroví pečení ani nešlo. I tuků je ale na trhu celá řada a je důležité umět mezi nimi vybrat ty správné. Naše babičky používaly zejména máslo a sádlo, dnešní doba přeje spíše kvalitním tukům rostlinným, popřípadě směsím rostlinných a živočišných tuků. Tuky rostlinného původu mají při pečení v podstatě stejné vlastnosti, ale jejich vliv na zdraví např. srdečně-cévní soustavy je podstatně příznivější, než u tuků živočišných. Obsahují totiž vícenenasycené mastné kyseliny a navíc nemají cholesterol a to je v současné době, kdy téměř polovina dětí trpí jeho vysokou hladinu, příznivé.
Čokoláda
Začátky vaření čokolády jsou přisuzovány Mayům a Aztékům, kteří do ní přidávali vanilku, hořké mandle, pepř či med. Nejdříve se pila jako nápoj, až v polovině 19. století se začaly vyrábět první tabulky, které vznikly jako spojení kakaového prášku, rozpuštěného kakaového másla a cukru.
Pravá čokoláda obsahuje látky, které mají pozitivní vliv na lidskou psychiku (jako fenyletamin nebo teobromin), dále pak malé množství kofeinu, jenž povzbuzuje nervovou soustavu. Čokoláda má také antioxidační účinky. Ale pozor – řeč je pouze o vysoce kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa, nikoli o různých levných čokoládových výrobcích!
Džemy
Nejlepší džem je domácí, připravený ze surovin, které jsme sami sklidili či koupili – z čerstvého ovoce, bez zbytečných konzervačních nebo zahušťujících přísad. Dobré džemy obsahující více než 2/3 ovoce lze samozřejmě i koupit, je ale důležité se dobře podívat na složení a také zbytečně nešetřit.
Sušené ovoce
K tradičnímu pečení patří neodmyslitelně také sušené ovoce, které pečivu dodává vůni a dětem chutná. Sušené plody si zachovávají až 80 % vitaminů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálních látek a také vlákniny. Není však vhodné to přehánět s množstvím, protože sušené ovoce obsahuje více cukru než čerstvé. Sušené plody, které koupíme v běžné obchodní síti, by neměly být kandované ani jinak doslazované, je proto potřeba si dobře všímat etiket. Dobrou možností je také si ovoce nasušit doma – buď v sušičce na ovoce nebo v troubě.
Vanilka
Vanilka je aromatické koření původem z Mexika, které se používá zejména při přípravě sladkých dobrot, ale také nápojů a to i v průmyslové výrobě. Jedná se o tobolku (někdy nesprávně označovanou jako lusk) orchidejí rodu vanilovník. Nejdůležitější voňavou a sladkou látkou je ve vanilce vanilin. Protože jsou však vanilkové tobolky u nás velmi drahé, vyrábí se vanilin také synteticky. Takto vyrobený je ale méně aromatický a má ostřejší chuť, proto byl vyvinut jeho derivát ethylvanilin. Nevýhodou ethylvanilinu je vysoká těkavost, což znamená, že se při pečení ztrácí. Z chuťového hlediska je v domácí kuchyni tedy ideální, pokud finance dovolí, použití skutečných vanilkových tobolek – ty je dnes možné koupit v některých supermarketech nebo specializovaných obchodech s kořením, zdravou výživou, popř. na internetu.
Ať už máte s pečením zkušenosti nebo ne, naše cukroví určitě zvládnete. Připravili jsme pro vás několik snadných receptů, jejichž přípravu si užijete i s dětmi. Těm bude navíc vlastnoručně upečené cukroví chutnat mnohem více. A pamatujte si – důležité jsou kvalitní suroviny a méně je někdy více!