Jídelníček batolete Batolata, ke stolu!
Kašičkám a rozmixovaným příkrmům jste po prvním roce postupně zamávali, ale to automaticky neznamená, že už vaše batole smí všechno to, co vy. Víte, co je pro dítě mezi druhým a třetím rokem vhodné a čím byste mu naopak prokázali „medvědí službu“?
Začíná to, už když se blíží první narozeniny. Babičky na oslavu napečou sladké dorty, smaží se řízky a tatínci se dmou pýchou, když jejich dítě chtivě hňapne po pořádném kusu masa. Je prima, že mu chutná. Že by to ale byla z nutričního hlediska „výhra“? I když už vaše miminko dávno není miminko, potřebuje i nadále specifický jídelníček. Pokud se nestravujete všichni u vás vyloženě zdravě, bude trochu otrava pořád vyvařovat nadvakrát: jednou pro děti, jednou pro dospělé, ale ještě pár měsíců vydržte. To, co své dítě naučíte jíst právě v batolecím období, to bude jíst s oblibou po celý svůj život. A mají to být raději dortíky, po kterých se leda zakulatí, a nebo zelenina, ovoce, kvalitní maso a správné přílohy, jež mu dodají energii, umožní mu správně růst a vyvíjet se tak, jak ve svém věku potřebuje? Pokud volíte tu druhou variantu, pojďte se s námi a nutriční terapeutkou z Poradenského centra Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz), Věrou Boháčovou, Di. S., podívat na to, co můžete batolatům servírovat s čistým svědomím!
Mléčná hitparáda
Přestože už s velkou pravděpodobností dávno nekojíte a vaše malé ani neusíná s lahvičkou, mléko i nadále zůstává nesmazatelnou součástí jídelníčku. „Každý den by mělo dítě dostat 300-500 ml mléka nebo jeho ekvivalentů v podobě mléčných výrobků. Může to být stále ještě mléko batolecí, ale již od 9. – 10. měsíce věku dítěte je možné pro přípravu pokrmů používat i mléko kravské, a od jednoho roku může být podáváno i jako samostatný nápoj,“ vyjmenovává nutriční terapeutka s tím, že pro děti určitě nejsou vhodné produkty odtučněné, raději volte polotučné varianty a smetanovým se pro změnu vyhněte kvůli vysoké energetické hodnotě. Nejlepší jsou samozřejmě bílé a neochucené jogurty, tvarohy, které neobsahují nadbytek cukru, konzervantů a podobně. Co se sýrů týče, hlídejte obsah soli a případného koření, vyhýbejte se plísňovým, tavené dávejte jen občas a zaměřte se spíše na čerstvé, případně tvarohové, a nebojte se je ochucovat bylinkami. Postupně můžete zařazovat i malé množství tvrdého sýra (Malé proto, že obsahuje daleko více bílkovin než ostatní mléčné výrobky, a i když oproti kojencům mají batolata větší potřebu bílkovin, všeho moc škodí!).
To je maso!
Vaše dítě by pak mělo dostávat na talíř pravidelně kvalitní zdroje bílkovin také v podobě libového masa (může všechno od kuřecího přes hovězí, vepřové a samozřejmě by mělo dostávat i ryby), a to v množství, odpovídající mezi druhým a třetím rokem zhruba dvěma až třem lžícím denně. Co se úpravy týče, stále vyhrává dušení, pečení s minimem tuku, příprava v páře. Smažení? Na to si raději nechte zajít chuť. „Stejně tak na grilování. Sice se blíží jeho sezona, ale grilované maso bývá naložené do slaných a velmi kořeněných marinád, často se stane, že ho připálíte nebo propečete jen částečně, a nic z toho vaše dítě nesmí,“ upozorňuje Věra Boháčová. Že byste aspoň buřty opekli? Ani ty by vaše dítě v tomto věku nemělo. „Stejně jako ostatní uzeniny, protože často obsahují nadměrné množství soli i tuku. Pokud už chcete nějakou uzeninu dítěti nabídnout pro obměnu jídelníčku, volte kvalitní šunku s vysokým podílem masa, s minimem soli i tuku,“ doporučuje v tomto směru ještě nutriční terapeutka. Ani maso pak nemusí mít denně, sem tam je nahraďte vejci a zařazujte také luštěniny, zdroj rostlinných bílkovin.
A co k tomu?
Co se příloh týče, hrajte si. Zkoušejte i ty méně obvyklé: kuskus, pohanku, jáhly, nezapomínejte na rýži („bílou“ i natural). Pro pestrost je doplňujte nejrůznějšími bylinkami. Knedlíky? Jednou je asi na talíř dostane, ale počkejte s nimi. Jsou energeticky bohaté, zato nutričně chudé. Vaše dítě by je proto mělo jíst spíše výjimečně. Samozřejmostí by se naopak měla stát zelenina, věčný kámen úrazu. Proč? Protože jakmile skončí období „skleniček“ a domácích příkrmů, spousta maminek zeleninu zařazuje méně (protože ji samy jí málo) nebo neví, jak ji připravit chutně. Přitom ji stačí zlehka podusit s oříškem másla nebo lžičkou kvalitního rostlin -ného oleje, zasypat bylinkami… Čerstvou nakrájejte do zábavných tvarů. A pokud ani s tím neuspějete, prostě ji „vpašujte“ do jiného jídla: třeba bramborovou kaši udělejte napůl s kedlubnou, dýní, mrkvičkou nebo čerstvým hráškem. S ovocem tolik potíží mít určitě nebudete, to děti milují. U něj i zeleniny pak nezapomínejte na pestrost. Většina dětí zná a dostává asi pět druhů stále dokola, přitom trh i zahrádky toho nabízejí mnohem více!
Do dna!
Co jsme ještě neprobrali, je pitný režim. I na ten musíte dohlédnout, protože děti mají jiné starosti, než je nejbližší sklenka vody! Ta by měla spolu s neslazenými čaji být základem. A k tomu můžete nabízet i kvalitní džusy, ředěné nejlépe 1:2 s vodou, sem tam minerálky s nízkým obsahem sodíku. Sladké limonády, kolové nápoje se pro děti absolutně nehodí! „Pokud se ptáte, kolik by toho vaše dvou až tříleté dítě mělo vypít, je to okolo 1200-1500 ml za 24 hodin. A je důležité říct, že u dětí se do pitného režimu stále ještě řadí i mléko – přestože je z výživového hlediska chápeme nikoliv jako tekutinu, ale jako potravinu,“ vypočítává nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.
Kolektivní záležitost
A nakonec, nezapomeňte: z jídla by se nejpozději v tomto věku měl stávat rodinný rituál. Měli byste se scházet všichni u jednoho stolu, mít každý včetně dětí své nádobí, příbory, hrníčky/skleničky a každý jíst sám, plně soustředěný na jídlo (ne třeba televizi). Pokud dítěti samostatné krmení zatím nešlo, společné stolování vám to pomůže změnit: stále se učí nápodobou, takže až uvidí jíst ukázkově vás, začne s tím také a konečně bez vaší pomoci. Kromě toho by mělo dostat možnost se už také na přípravě jídla s ohledem na své možnosti podílet (nechte ho třeba podávat suroviny, míchat studené ingredience…). Odjakživa totiž platí, že to, co udělá člověk sám, toho si pak více váží, víc mu to chutná, nemluvě o tom, co takové zapojení se do chodu domácnosti udělá v tom nejlepším smyslu slova s dětským sebevědomím.
TIP PRO VÁS
HELLO ovocná kapsička na cesty
Tradiční dětské přesnídávky HELLO mají od letošního jara praktickou alternativu v podobě HELLO kapsiček. Nový způsob používání se zalíbí malým dětem i školákům. Zdravou ovocnou přesnídávku mohou snadno „vysát“ bez nutnosti použít lžičku. Je to ideální svačinka na procházku, na výlet, do školní brašny, na hřiště nebo do auta. Vaše dítě zdravě posvačí a zůstane čisté. Novinku najdete na trhu už nyní v oblíbených příchutích: jablko, jablkojahoda, jablko-meruňka, jablko-banán. Více na www.hellovecernicek.cz. Cena od 7,90 Kč. UKÁZKOVÝ JÍDELNÍČEK:
Stravovací plán vašeho dítěte by měl zahrnovat snídani, svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři. Ideálně v pravidelných intervalech. A ve dvou až třech letech by ke každému jídlu mělo dítě dostávat zeleninu nebo ovoce!
SNÍDANĚ: krajíček chleba či kousek pečiva s máslem či margarínem, džemem, medem či libovou šunkou + čaj NEBO cereálie s ovocem a mlékem
SVAČINA: kousek pečiva, třeba se sýrem + zelenina + čaj/voda NEBO jogurt, tvaroh s kouskem pečiva + ovoce + čaj/voda NEBO ovocný koktejl a pár dětských sušenek
OBĚD: hustá zeleninová polévka + voda NEBO třeba kuře na paprice s těstovinami (zhruba 40-50 g masa), zeleninový či ovocný salát + voda NEBO třeba špenát s vejcem a bramborami + ovoce + čaj nebo ředěný džus
SVAČINA: jogurt, tvaroh nebo třeba pudink + ovoce + voda/čaj (občas minerálka)
VEČEŘE: sýrová, tvarohová, rybí nebo jiná pomazánka s pečivem + zelenina + čaj NEBO třeba lehké těstoviny se zeleninou + mléko NEBO třeba zeleninové rizoto + mléko NEBO třeba zapečené brambory s brokolicí + mléko
Publikováno: Miminko, 25.6.2014