Co nadělit na Mikuláše?
PRAHA – Těšíte se, až si vaše děti otevřou zítra večer po básničce mikulášskou nadílku? Nezapomeňte, ee že po cukrovinkách se nejen kazí zuby, ale mohou také za nadváhu a vysoký cholesterol.
Podle zkušeností dětských výživových terapeutek dávají rodiče dětem m nejčastěji do mikulášské punčochy y mléčnou čokoládu, tvrdé bonbony, lízátka a plněný perník. Pomeranče, mandarinky a jablíčka sice nechybí, ale je jich h pomálu. „Když je sladkostí příliš, děti se n na ně vrhnou jako první, mandarinka je pak nezajímá,“ nezaříká Zuzana Urbanová, předsedkyně Občanského Výživa dětí. Mikuláš by měl nosit stejný díl sladkostí a stejný díl zdravého ovoce ořechů. „Sladkosti i mají velkou energetickou hodnotu. Obsahují bílý rafinovaný cukr, tuky a často i různé chemické přísady. V podstatě nemají žádné pro organismus užitečné látky, “ vysvětluje.
Pozor na příliš levné kousky Z výživového hlediska prospějete dítěti čokolády než zásoby levné náhražky. Nesahejte víc, když koupíte menší množství pravé Nekupujte cukrovinky s přemírou chemie v proto po podezřele levných sladkostech. podobě umělých aromat, barviv nebo zvýrazňovačů pořadí jsou jednotlivé složky ve výrobku chutí. Všímejte si i toho, v jakém zastoupené. Pokud je na prvním místě cukr, obsahuje ho výrobek nejvíce!
Nejdřív oběd, pak „Když si dě ti zaplní žaludek sladkostmi, cukrovinky jim dodává látky důležité pro jejich zdravý odmítají pak běžnou stravu, která Hana Knížková růst a vývoj,“ upozorňuje centra Výživa z Poradenského aby se dítě stravovalo dětí. Dohlédněte, zdravě. Pak mu sladkost na Mikuláše jako zpestření neublíží.
Není čokoláda jako čokoláda Ne všechny mikuláš ské čokoládové figurky jsou skutečně čokoládové. byly levnější, obsahují často místo másla jen ztužené rostlinné ných mas tných kyselin, které se a s nimi i v -podílejí na zvyšování hladiny v krvi.
Podle čeho vybírat figurky?
čokoláda obsahuje minimálně 30 % Pomohou údaje na etiketě. Kvalitní označovaných součástí, kakaových jako kakaová sušina. Podle legislativy musí mít mléčná čokoláda minimálně 25 % kakaové sušiny, hořká čokoláda 35 % kakaové sušiny a bílá 14 % mléčné sušiny.