Ovocná sezóna v příkrmech
Po půlročním plném kojení je čas na změnu. Právě okolo šesti měsíců je děťátko připraveno přijmout něco nového, naučit se další dovednost. Využijte toho a do jeho jídelníčku pozvolna zavádějte nemléčné příkrmy. V naší zemi se začíná zeleninou, protože chuť ovoce je natolik dobrá, že podáte-li kojenci nejprve ovocný příkrm, zelenina mu bude připadat chuťově nezajímavá a jednoduše ji bude odmítat. Jakmile si malý strávník na zeleninku zvykne a spořádá jí pěknou porci, vyzkoušejte ovoce. Není lepšího období, než nástup léta, kdy vám čerstvé kousky rostou přímo před očima.
Čím začít?
O každé změně byste se vždy měli poradit se svým pediatrem, proto s ním konzultujte i novou složku potravy.
Mezi dětmi jsou stále častější potravinové alergie, výjimkou nejsou ani ovocné alergeny. Z tohoto důvodu se především v počátku vyhýbejte druhům, které u nás nerostou (citrusy, ananas, kiwi, mango, fíky, datle). Alergickou reakci však mohou způsobit i tolik oblíbené jahody či hojně pojídaná jablka. Své o tom ví Jana, maminka pětiletého Ondřeje: „Ondra byl od malička jedlík, nebyly s ním problémy při kojení, s příkrmy a všechno mu moc chutnalo. Ovoce jsem mu začala dávat hned, jak si zvykl na zeleninu, tak nám to poradila paní doktorka. Nebyl s tím žádný problém. Ve třech letech ale začal odmítat jablka. Párkrát jsem ho přinutila sníst aspoň kousek a on si stěžoval na bolení pusinky. Zamířili jsme na alergologii a odešli s diagnózou alergie na jablka. Zajímavé je, že tepelně upravené jablko třeba v závinu mu vůbec nevadí.“
Přesto, že může jablko způsobovat alergickou reakci, je doporučováno jako vhodné pro šestiměsíčního kojence. Určitě je však lepší ho povařit, bude se vám lépe mačkat do žádoucí konzistence a dětský organismus tolik nezatíží. Jablko je bohaté na vitamín C, E, riboflavin a antioxidanty. Jablek bývá dostatek po celý rok, stačí si jen vybrat ze široké nabídky odrůd.
Dalším doporučovaným ovocem jsou meruňky. Oproti broskvím jsou měkké a dětem více chutnají. Stejně jako jablka obsahují antioxidanty, vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A.
Hrušky jsou zásobárnou vody. Neuvěřitelných 80% jednoho kousku je čistá voda. Zbytek však dítěti poskytne dokonalou vitamínovou bombu. Hruška má lehce projímavý a močopudný účinek, čímž pročišťuje organismus, dezinfikuje a posiluje imunitní systém.
Banány sice nenajdete v sousedově zahradě, ale pro svoji dobrou stravitelnost ho mnozí pediatři uvádějí v jídelníčku malých kojenců. Protože banány dovážené k nám jsou utržené ještě v nedozrálém stavu, je na místě dobře vybírat. Neuděláte chybu, koupíte-li svému prckovi banán v bio kvalitě.
Jak ovoce kojenci připravit?
- Důraz přikládejte samotnému výběru jednotlivých kousků. Ovoce musí být čerstvé, dozrálé a nepoškozené. Zapomeňte na rady babiček nahnilé místo vykrojit a ovoce dál servírovat. Nebezpečné látky totiž dávno nakazily i jeho zbylou část, která prozatím vypadá zdravě.
- Způsob skladování ovoce je u každého druhu odlišné. Zatímco jablka můžete nechat vystavená na kuchyňské lince, jahody jednoznačně patří do lednice, odkud je stejně musíte co nejdříve spotřebovat, neboť vám rychle zplesniví.
- Ovoce před přípravou řádně omyjte a zbavte slupky. Je sice pravda, že pod slupkou se nachází nejvíce cenných látek, ale zároveň je slupka hůře stravitelná a malým dětem může způsobovat bolestivé křeče v bříšku.
- Jak již bylo uvedeno výše, v prvních měsících ovocných příkrmů kousky povařte v páře, tím zachováte ve stravě velkou část vitamínů a přitom pro dítě nebude představovat riziko v podobě alergií a těžké stravitelnosti.
- Dosáhnout přijatelné konzistence ovocné přesnídávky můžete přidáním trošky čerstvého odstříkaného mateřského mléka.
- Ovoce nepřislazujte, sladké je dost. Můžete k ovocnému pyré přidat trošku rozdrcených kojeneckých piškotů, abyste vylepšili jeho chuť. Kolem osmého měsíce přimíchejte k ovoci kvalitní bílý jogurt.
- Stejně jako u zeleniny podávejte každý druh ovoce asi tři dny, po tuto dobu můžete vysledovat případnou alergickou reakci.
- Jak dítě roste, rostou mu i zoubky a je schopné zpracovat větší kousky potravy. Využijte toho a připravujte chutné a přitom zábavné ovocné svačinky.
Slovo nutriční terapeutky Hany Knížkové, DiS. z poradenského centra Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz)
Ovoce je pro dítě zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Pozitivem je také vysoké procento vody, které může pokrýt část pitného režimu. V dětském jídelníčku se ovoce objevuje zhruba od 7. – 8. měsíce věku ve formě nepřislazovaného pyré. Rozšiřování jídelníčku o více druhů ovoce je postupné – vždy jeden druh a s odstupem 2-3 dní další, kdyby se objevila nežádoucí (alergická) reakce. Postupně se dětem dává hrubší příkrm (cca od 8. měsíce) proto, aby se podpořil správný vývoj dásní, zubů a kousání obecně. Z počátku je vhodné pro lepší snášenlivost zařazovat do jídelníčku druhy ovoce, které rostou v našem zeměpisném pásmu. Ale alergická reakce se může objevit i u tuzemských druhů, např. u jahod. V jídelníčku ročního dítěte se běžně objevují jablka, banány, meruňky, hrušky, švestky. Jídelníček dítěte by se měl postupně rozšiřovat o nové druhy ovoce, aby byl výběr co nejširší a nejpestřejší.
Publikováno: Miminko, 28.5.2014