Vánoční kapr s jemnou omáčkou
Potřebujeme:
- 1 celý kapr
- Sůl
- 40 g celeru
- 40 g petržele
- 40 g mrkve
- 30 g cibule
- 2,5 dcl octa
- Nové koření
- Celý pepř
- Bobkový list
- 4 žloutky
- 40 g tuku
- 1 citrón
Postup:
Rybí várka:
Do 1,5 litru vařící vody vložíme zeleninu, koření a sůl a asi 30 minut vaříme. Do vařící rybí várky vložíme naporcovaného kapru a krátce povaříme (aby se maso nerozpadlo), max. 15 minut. Kapra vyjmeme, přecedíme vývar a 2 dcl nalijeme do nového hrnce. Přidáme žloutky a šleháme na vodní lázni do zhoustnutí. Vařenou zeleninu pokrájíme a vložíme do vzniklé omáčky, dochutíme solí a citrónovou šťávou.