Tento web podporuje

Velikonoční kopřivová polévka

Potřebujeme:

  • 150 g listů z mladé kopřivy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 cibule (šalotka)
  • 1 lžíce olivového oleje (např. Bertolli)
  • 75 g rostlinné smetany Rama Creme fine
  • 1 žloutek
  • Sůl
  • Čerstvě umletý černý pepř
  • Strouhaný muškátový oříšek
  • 1 vejce vařené natvrdo

Postup:

Mladé kopřivové listy omyjeme vlažnou vodou, necháme okapat, jemně nasekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a podusíme na olivovém oleji, přidáme ke kopřivám a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. Kysanou rostlinnou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je na drobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku.