Pařížské bagety
Potřebujeme:
- 1 kg hladké nebo celozrnné mouky (dle věku dítěte)
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 40 g droždí
- 1 lžička soli
Postup:
V misce rozmícháme lžíci mouky, cukr, rozdrobené droždí a přilijeme vodu. Vše dobře rozmícháme a necháme v taple vykynout. Mouku prosyjeme do mísy, vmícháme sůl, přilijeme kvásek, cca 300 ml vody a vypracujeme hldké těsto. Mícháme tak dlouho, až se těsto nechytá mísy a tvoří se na něm bubliny. Pak je poprášíme moukou a přikryté necháme kynout při pokojové teplotě cca 2 1/2 – 3 hodiny. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozdělíme na 5 dílů a každý vyválíme na delší váleček. Přendáme na plech a přikryté necháme ještě 15 minut kynout. Bagety nakrojíme šikmo ostrým nožem (několika zářezy), potřeme je vlažnou vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 220°C cca 40 minut.