Koláčky s olivami a rajčaty
Potřebujeme:
- 300 g hladké (celozrnné) mouky
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 3 větší rajčata
- 1 naťová cibulka
- 80 g zelených oliv
- 1 žloutek, sůl, snítka bazalky
Postup:
Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci hladké mouky a zalijeme 4 lžícemi vlažmé vody. Dobře rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosijeme zbylou mouku, přidáme vejce, špetku soli, vykynutý kvásek a dobře propracujeme v těsto, které poprášíme na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z těsta uděláme malé bochánky, ty pak prsty vytvarujeme na koláčky a ruzložíme na plech vyložený pečícím papírem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. V misce je promícháme s nakrájenou cibulí, bazalkou a na kolečka nakrájenými olivami. Tuto směs dáme na připravené koláčky. Okraje koláčku potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do vyhřáté trouby a pečme cca 20-25 minut při teplotě 180-200 °C. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami.