Tento web podporuje

Tipy na Vánoční pečení

  • Pšeničnou mouku nahraďte moukou žitnou. Je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Vyzkoušet můžete také mouku kukuřičnou nebo amarantovou, které jsou vhodné také při bezlepkové dietě.

 

  • Do mouky přidejte otruby nebo ovesné vločky. Jejich výhodou je vyšší podíl vlákniny i minerálních látek – běžné pečivo tedy nutričně obohatí.

 

  • Živočišné tuky nahraďte rostlinnými. Tuky rostlinného původu mají při pečení v podstatě stejné vlastnosti, ale jejich vliv na zdraví
    např. srdečně-cévní soustavy je podstatně příznivější. Oproti živočišným tukům, jako je máslo a sádlo obsahující nasycené tuky, totiž obsahují vícenenasycené mastné kyseliny podporující zdravý vývoj dětí.

 

  • Bílý cukr nahraďte medem. Med oproti bílému cukru obsahuje navíc minerální látky, vitaminy (B1, B2, niacin) a enzymy.

 

  • Čokoláda není cukrovinka ani kakaová pochoutka. Čtěte obaly a nenechte se zmást. Pravá čokoláda obsahuje min.
    35 % kakaových součástí a také látky, které mají pozitivní vliv na lidskou psychiku (jako fenyletamin nebo teobromin). Má také antioxidační účinky. Mléčná čokoláda obsahuje min. 25 % kakaových součástí. Pozor na výrobky s názvem kakaová pochoutka či cukrovinka.

 

Linecké cukroví ze žitné mouky

Potřebujeme:
200 g žitné mouky
100 g rostlinného tuku
50 g medu
1 žloutek
Kůra z poloviny citronu
Džem na slepení
Postup:
Tuk, žloutek, citronovou kůru a med utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Necháme ztuhnout a vychladnout, poté těsto vyválíme. Vykrajujeme kolečka, která po upečení slepíme džemem. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.

Mrkvové sušenky

Potřebujeme:
180 g jemně nastrouhané mrkve
250 g rostlinného tuku
300 g celozrnné mouky
½ sáčku prášku do pečiva
Moučkový cukr s vanilkou na obalení
Postup:
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho tvary podle výběru. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Ještě horké sušenky obalíme v moučkovém cukru.