Mléčné výrobky prodlužují dětem život
Děti, které jedí dost mléčných výrobků jako jsou sýry a jogurty a pijí dost mléka, si zvyšují šanci, že se dožijí vyššího věku. Vědci z univerzity v anglickém Bristolu a australském Queenslandu sledovali po 65 let 4 376 dětí, které se narodily ve 30. letech 20. století.
Zjistili, že lidé, kteří jedli více mléčných výrobků v dětství, byli méně náchylní k mrtvicím a dalším smrtelným příhodám. A ačkoliv mléko obsahuje tuky a cholesterol, zdá se, že jeho konzumace nezvyšuje riziko srdečních chorob. Podle BBC tyto výsledky podporují představu, že by školní děti měly dostávat mléko, jako tomu dříve bývalo.
Tato dlouhodobá studie se zabývala stravovacími návyky v rodinách, zvláště pak na konzumaci mléčných výrobků.
Zjistilo se, že vyšší příjem vápníku, už 400 mg denně, což je tolik, kolik je v půl litru mléka, snižuje riziko mrtvice o 60 procent. Tři porce mléčných výrobků denně – například sklenka mléka, kelímek jogurtu a kousek sýra – přitom zajistí člověku zcela dostatečné množství vápníku.
A o ten zřejmě jde. Vědci sice museli vzít v potaz, že děti, které jedly více mléčných výrobků, většinou pocházely z bohatších rodin a měly obecně vyšší životní úroveň.
Článek byl publikován 28.7.2009 na volny.cz