Listopad – zkouška dětské imunity
Odborníci upozorňují, že listopad je z hlediska imunity pro děti velmi rizikový měsíc, který ovšem rodiče často podceňují. Přestože mysl rodičů už teď zaměstnávají přípravy na Vánoce, měli by zdravotní kondici svých dětí bedlivě sledovat. Dětský organismus totiž právě v tomto období dočerpává síly z letních měsíců a je navíc konfrontován mnoha negativními vlivy podzimu, u školáků se přidává také stres ze čtvrtletního zkoušení a s tím spojené zvýšené domácí přípravy.
Nejen pro školáky je proto podzimní období velmi náročné, protože klade obrovské nároky na jejich psychickou i fyzickou výkonnost. Přestože se spousta rodičů obává spíše začátku nového školního roku, největší zátěž představuje pro děti listopad a prosinec. K vyčerpání zbytku sil získaných v létě a prvním školním zkouškám navíc začínají útočit chřipkové virózy. Pomozte proto svým dětem zvládnout toto období v pohodě, a to především tím, že podpoříte jejich
- imunitu
- psychickou pohodu
- fyzickou kondici
„Dobře fungující imunitní systém je u zdravých dětí zpravidla velmi výkonný a dokáže jejich organizmus účinně ochránit před nástrahami okolí i nebezpečnými viry. Aby tomu tak bylo stále, je třeba jej podporovat, a to nejlépe přírodními prostředky“ uvedla nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí. Všeobecně dobře známý je účinek vitamínů a minerálních látek, které je nutné do organizmu pravidelně dodávat stravou, aby byla udržena jejich dostatečná hladina. Jejich nejlepším zdrojem jsou ovoce a zelenina. Pokud jich má dítě v jídelníčku dostatek, není třeba dodávat vitamíny ani minerální látky pomocí potravinových doplňků. Imunitu podporují také kysané mléčné výrobky, své místo proto v jídelníčku mají jogurty, kefíry či acidofilní mléka. Stále více je kladen důraz také na dostatečný příjem tzv. esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo rovněž neumí vytvářet, nezbytně je ale potřebuje. „Dle některých odborných prací bylo prokázáno, že zejména omega-3 mastné kyseliny ovlivňují kvalitu imunitního systému, a to jak preventivně, tak i při léčbě onemocnění, kdy mohou např. zkracovat průběh zánětlivých onemocnění“ vysvětluje Knížková. Esenciální mastné kyseliny patří do skupiny nenasycených mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou především rostlinné oleje a kvalitní margaríny, tučné mořské ryby, ořechy a semínka.
S imunitou úzce souvisí také psychická kondice dětí, která je nutným předpokladem pro zvládání každodenních povinností. Základem je především pravidelný, jasně stanovený denní režim. Ten dává dětem jistotu a klid, díky němuž jsou schopny rozdělit svůj čas mezi povinnosti i zábavu bez stresujících časových kolizí. „V rámci režimu dne by měli rodiče myslet také na dostatek času na spánek, a to úměrně věku dítěte. Čím mladší dítě, tím více času je na spánek nutné vyhradit. Nezapomínejte také na to, že k největší regeneraci sil dochází ve spánku, který proběhne do půlnoci. Je proto velmi důležité důsledně trvat na včasném odchodu do postele.“apeluje nutriční terapeutka. V rámci možností dodržujte také každodenní rituály, které jsou pro psychickou pohodu dětí i dospělých velmi přínosné. A nemusí se jednat o žádné zásadní a složité rituály, stačí ty zcela drobné, ale příjemné, např. snídaňový rituál, rituál ranního loučení apod.
O nutnosti dostatku pohybu pro zdraví dětí jsou rodiče zpravidla velmi dobře informováni. Bohužel právě podzim je ale často obdobím jakéhosi útlumu sportovních aktivit. Po letním plavání, cyklistice, plážovém volejbale a mnoha dalších příjemných aktivitách nastupuje lenivé období čekání na zimu a zimní radovánky. Je to velká škoda, protože právě podzim klade na imunitu a psychickou kondici zdaleka nejvyšší nároky a pohybová aktivita k jejich utužování jednoznačně patří. Žádoucí je pravidelná, ne příliš náročná pohybová aktivita, která je ale prováděna systematicky a dlouhodobě.
Nezapomínejte na to, že stejné zásady platí i pro Vás, dospělé, a také na to, že byste měli jít dětem tím nejlepším příkladem.
Recepty pro podzimní inspiraci:
- Zeleninové carpaccio
Suroviny: 300 g salátové okurky, 100 g hlávkového salátu, 1 kedlubna, svazek pažitky,
6 lžic olivového oleje, 6 lžic vinného octa, 40 g strouhaného parmezánu, lžíce hořčice, sůl, pepř
Postup: Okurku a oloupanou kedlubnu nakrájíme na velmi tenké plátky. Salát pláchneme a rukou natrháme na kousky, pažitku najemno nasekáme. Ocet smícháme s hořčicí, solí a pepřem, pak po částech vmícháme olej, přidáme pažitku a nakonec parmezán. Zeleninu upravíme na talíře a přelijeme dresinkem.
- Ledový salát s jablky a pečenými kuřecími prsíčky
Suroviny: 250 g kuřecích prsíček, 1 větší ledový salát (cca 500 g), 500 g jablek, 1 menší pomeranč – šťáva, 50 ml olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžička škrobu, vinný ocet, pažitka, bílý pepř, sůl
Postup: Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky (nudličky), osolíme a obalíme v bramborovém škrobu. Zprudka orestujeme na části olivového oleji do zlatova. Opraný salát natrháme, jablka nakrájíme na nudličky, smícháme a zalijeme dresinkem připraveným z pomerančové šťávy, zbytku oleje, medu a ostatních surovin dle vlastní chuti. Promíchaný salát vrstvíme na talíř nebo do mísy a doplníme čerstvě opečenými kuřecími prsíčky.
- Zeleninové topinky s mandlemi
Suroviny na 2 porce: 1 malé rajče, ½ stroužku česneku, ½ žluté papriky, ½ salátové okurky, lžíci mandlí, lístky bazalky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, černý pepř, 4 plátky celozrnného chleba
Postup: Všechny suroviny najemno nakrájíme nebo nahrubo rozmixujeme. Bazalkové listy nakrájíme na proužky a smícháme s olejem, poté přidáme k zelenině a mandlím. Dochutíme solí a pepřem. Plátky celozrnného chleba opečeme na pánvi nebo na grilu a na ně navršíme vychlazenou zeleninovou směs.