Lepek: ano, nebo ne?
Lepek je v dnešní době velké téma. Je ho vynecháním ve stravě si lidé slibují udržení zdraví nebo zlepšení zdravotního stavu, zhubnutí, sportovci pak třeba lepší výkonnost. Co je lepek, jak v našem těle působí a kdo by se mu měl skutečně vyhýbat?
Co je lepek a kde ho najdeme
Lepek je bílkovina, která se nachází v obilovinách u nás běžně konzumovaných – v pšenici, žitu a ječmeni, ovsu a ve výrobcích z nich. V souvislosti s onemocněními, kdy je třeba lepek vylučovat z jídelníčku, není zcela jednoznačná škodlivost ovsa, v různých zemích se názory na tuto problematiku liší. V České republice se konzumace ovsa nedoporučuje.
Lepek a nemoci
Choroby, které souvisejí s působením lepku, můžeme shrnout pod pojmem intolerance (nesnášenlivost) lepku. Ta může být vyvolána buď imunitní reakcí (alergií nebo takzvanou autoimunitou, což znamená, že tělo z nějakého důvodu “zaútočí” na vlastní buňky), nebo příčinami, které s imunitou nesouvisejí.
Lepek a celiakie
Celiakie je v souvislosti s lepkem nejčastější onemocnění. V ČR se předpokládá (přesná data nejsou k dispozici) 40-50 tisíc nemocných. Celiakie je autoimunitní onemocnění, které je geneticky podmíněno. Ve chvíli, kdy se dostane lepek do kontaktu se střevní sliznicí, dochází k reakci imunitních buněk, která je namířena proti buňkám sliznice tenkého střeva. Spouštěčem tohoto procesu je tedy lepek. Jeho nesnášenlivost trvá po celý život. Pacient, kterému byla diagnostikována celiakie, proto musí dodržovat bezlepkovou dietu až do konce života. Pokud dietu porušuje a nevyhýbá se potravinám s obsahem lepku, dochází k postupnému poškození sliznice tenkého střeva různého stupně, které vede k poruše vstřebávání živin, především tuků, vitaminů v tucích rozpustných a následně i železa, vápníku a dalších složek. To vede u části pacientů ke střevním příznakům (nadýmání, průjmy, přítomnost mazlavých stolic, hubnutí a bolesti břicha). Naprostá většina pacientů však tyto příznaky nemá a dochází u nich k příznakům netypickým nebo příznaky chybí zcela. Celiakie bez dodržování léčby-tedy diety má za následek také vyšší riziko některých nádorových onemocnění.
Na celiakii musíme pomýšlet u lidí, kteří trpí bolestmi kloubů, únavou, chudokrevností, osteoporózou, musíme po ní pátrat ale také u žen, které nemohou otěhotnět z dosud nejasné příčiny.
Celiakie se často druží i s jinými chorobami, jako je cukrovka nebo tzv. Hashimotova thyreoiditida (onemocnění štítné žlázy, které je častější u příbuzných pacientů s celiakií). Kožním projevem celiakie je tzv. Dühringova dermatitida, která se projevuje bolestivými puchýřky na loktech, kolenou, ale i na dalších místech na kůži. Postihuje střevo, ale protože toto postižení může být ostrůvkovité, nedochází vždy k břišním příznakům (nadýmání, průjmy atd.).
U autoimunitních onemocnění je základním léčebným prostředkem vyloučení lepku z jídelníčku, resp. jeho výrazné omezení. Důsledným dodržováním diety může u pacientů docházet až k vymizení příznaků onemocnění, dietu je však třeba dodržovat celoživotně. Tato onemocnění je možné úspěšně léčit, nikoli však vyléčit.
Lepek a alergie na lepek
Při alergii na lepek nebo jinou složku, nejčastěji pšeničné mouky, může dojít k různým projevům po konzumaci potravin s lepkem, na rozdíl od celiakie ale nedochází k poškození střeva. Reakce mohou být dýchací (astma), kožní (atopický ekzém nebo kopřivka), střevní a žaludeční (průjem, zvracení) nebo v podobě těžké alergické reakce se snížením krevního tlaku a rizikem bezvědomí. I zde je dodržování stravy s vyloučením (v tomto případě absolutním) lepku základem léčby, někdy je třeba doplnit léčbou léky.
Lepek a neimunitní onemocnění
K neimunologickým chorobám způsobeným nesnášenlivostí lepku patří takzvaná neceliakální glutenová senzitivita, což je onemocnění, které má podobné příznaky jako celiakie, tedy průjmy, nadýmání, únavu, bolesti hlavy a další, které souvisejí s konzumací potravin obsahujících lepek. Na rozdíl od celiakie však nejsou přítomny změny na sliznici tenkého střeva ani pozitivita protilátek v krvi. Často volně přechází do syndromu dráždivého tračníku s průjmem, který reaguje na bezlepkovou dietu.
Lepek a módní dietní trendy
Bezlepková dieta je módním trendem. V USA poté, co byla opuštěna nízko-sacharidová a následně i paleo-dieta, dochází k boomu bezlepkové diety. V současné době dobrovolně vylučuje lepek ze stravy asi třetina Američanů v domnění, že jim bezlepková dieta pomůže zhubnout nebo vyřešit jejich zdravotní obtíže. Podobné snahy můžeme pozorovat i u nás. Dle vědeckých prací se však nepodařilo prokázat, že by takovéto počínání mělo nějaký zdravotní prospěch. Rozdíl mezi pacienty s celiakií a těmi, kteří lepek dobrovolně vylučují, je ten, že celiaci musí dodržovat skutečně přísnou bezlepkovou dietu (maximální množství lepku je pro ně 20 miligramů za den).
Lepek a sportovci
V současnosti zaznamenáváme popularitu bezlepkové diety i u sportovců, kteří vylučují lepek z potravy z důvodu snížení trávicích obtíží a zvýšení výkonu. Řada z nich vylučuje více než 50 % lepku z potravy v průběhu tréninku a sportovních výkonů. Úspěchy pak, mimo jiné, připisují právě vyloučení lepku ze stravy. Aktuálně se však jedná o subjektivní závěry samotných sportovců, nikoli o závěry vědecky potvrzené.
Zdroj: http://www.tlukotsrdce.cz/clanek/1048/lepek-ano-nebo-ne/