Když děti svačí, jsou méně unavené a více se soustředí
Jak si poradit se stravováním dětí a proč jsou svačiny tolik důležité? Nejen to nám prozradil RNDr. Pavel Suchánek.
* Problém stále rostoucího výskytu dětské nadváhy a obezity se stává celosvětovým tématem. Jak jsou na tom v tomto ohledu čeští školáci?
Podle poslední zprávy Světové zdravotnické organizace, která se zaměřila na zdraví a životní styl českých školáků, trpí školáci zejména nedostatkem pravidelného pohybu a špatnými stravovacími návyky. Zpráva referuje o výsledcích studie z roku 2010, které se zúčastnilo 230 tisíc dětí ve věku 11 až 15 let, z toho 5686 respondentů bylo z 94 škol z celé České republiky. Vyplývá z ní, že tři čtvrtiny českých dětí nesplňují mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu a většinu dní v týdnu nedosahují doporučených 60 minut pohybové aktivity denně.
* Liší se nějak poměr chlapců a dívek?
Nadváhou nebo obezitou trpí přibližně pětina chlapců a desetina dívek. Dalším důležitým zjištěním je například to, že 7 z 10 dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače, nebo že v 15 letech snídá pouze 46 % chlapců a 42 % dívek.
* Jak proti tomuto trendu účinně bojovat?
Osvětou. Existují organizace, které se snaží vytvořit různé programy pro školní děti zaměřené na zlepšení stravovacích návyků, složení stravy nebo zvýšení pohybové aktivity u školních dětí. Naprosto ojedinělý co do kvality a rozsahu je například vzdělávací program Nadačního fondu Albert Zdravá 5, který školí děti prostřednictvím odborných lektorů a školení je pro školy zcela zdarma. Lekce je zaměřena na zážitkovou metodu vzdělávání, tedy formou her a soutěží, přirozeně se tak implementují zásady zdravé výživy do každodenního života dětí. Někdy pak děti vzdělávají i své rodiče.
* Jsou nějaké rozdíly ve stravování dětí mladšího a staršího školního věku?
Podle věku a vlastně i podle rychlosti tělesného růstu můžeme školáky rozdělit na děti mladšího školního věku (7 až 10 let, tedy 1. stupeň ZŠ) a staršího školního věku (11 až 15 let, tedy 2. stupeň ZŠ). Děti mladšího školního věku rostou pomaleji, jejich energetické nároky tedy nejsou výrazně odlišné od dětí věku předškolního. U dětí ve starším školním věku však nastává velký růstový skok, s čímž souvisí i jejich větší potřeba energie. Ze statistik vyplývá, že u dětí ve starším školním věku se obezita vyskytuje ve větším měřítku, což znamená, že i chyby ve stravovacím a pohybovém režimu jsou v této věkové kategorii větší.
* Co je potřeba ohlídat?
Jídelníček mladších dětí je mnohem jednodušeji ovlivnitelný rodiči, kteří jim mohou připravovat svačiny doma, nikoliv dávat peníze na nákup svačiny v bufetu. Rodiče by měli i pomáhat s výběrem jídel ve školní jídelně a tak v dětech ukotvit správné stravovací návyky, které se odrazí v jídelníčku a následně i tělesné hmotnosti dítěte ve starším školním věku. Tyto děti už jsou na doporučení ohledně stravy a jídelníčku velmi „rezistentní“, zejména pak ze strany rodičů, proto je vhodné začít s „osvětou“ dříve.
* Kolik jídla by tedy školní děti měly za den sníst?
Mladší děti by měly sníst pět umírněných porcí denně, aktivně sportující děti až šest porcí. Denně by také měly vypít asi 1,5 litru tekutin a doplnit je šťavnatým ovocem a zeleninou. Potřeba vlákniny je u dětí nižší než u dospělých. Například desetiletý školák má přijmout 15 gramů vlákniny denně, nikoliv 25 až 30 gramů jako dospělý. Proto ani není vhodné podávat mladším dětem jen celozrnné výrobky, stačí například výrobky z klasické mouky doplněné ovocem a zeleninou.
* Hodně se také mluví o důležitosti svačin…
V rámci pravidelného a vyváženého stravování je svačina velmi důležitým denním jídlem, bohužel často vynechávaným a podceňovaným. Nezapomínejme jak na přesnídávku, tak na odpolední svačinu. Slouží nám a především dětem k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony ve škole nebo při sportovní aktivitě.
* Co se nejlépe hodí na svačinu pro školáka?
Dopoledne je ideální zvolit porci mléčného výrobku, jako je jogurt, tvaroh, ochucené mléko či zakysaný mléčný výrobek a k tomu ovoce. K odpolední svačině je vhodný kousek pečiva namazaný kvalitním rostlinným tukem a obložený šunkou nebo sýrem a k tomu zelenina. Součástí svačiny může být i malá sladkost, ale nesmí se jednat o energeticky příliš hodnotné sladkosti.
Publikováno v Českobudějovickém deníku, 13.5.2014