Do přípravy pokrmů zapojte i děti
„Především počítejte s tím, že si pohoštění vyrobíte sami doma. Jedině tak budete mít pod kontrolou složení všech „chodů“ a zároveň budete moci ovlivnit i to, jak vypadají,“ říká nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí a dodává: „Děti mají rády barevné a vesele zdobené dobroty. Proto neváhejte a dekorování narozeninových mňamek svěřte jim. Jídlo, na kterém se nějak podílely, jim bude více chutnat.“
Pro sladké jazýčky
Zmrzlinááááá… A domácí? Ta je lepší než kdejaká z automatu. Jak na to?Pokud si chcete vyrobit domácí nanuk, potřebujete k tomu speciální formičky (k dostání jsou v dobře zásobených domácích potřebách). Pak už jen stačí koupit si oblíbené džusy (například jahodový, ananasový nebo meruňkový) a držet se tohoto jednoduchého návodu: Zvolený džus nařeďte vodou, nalijte do půlky nanukové formičky a nechte zamrazit. Pak postup opakujte u dalšího džusu z jiného ovoce. Výsledkem je barevný nanuk (záleží na tom, kolik džusů použijete).
Varianta zdravých hranolek
Spousta dětí má ráda hranolky. Vy je můžete udělat zdravě – ve formě zeleninových chipsů. Výhodou je, že můžete vybrat zeleninu podle chuti konkrétních dětí. Dobré jsou například oloupané batáty (sladké brambory), mrkev, celer nebo petrželový kořen. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky (o tloušťce 1,5 milimetru) a usmažte dozlatova (například na Rama Culinesse). Usmaženou zeleninu přeneste na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Podle chuti můžete zeleninu posolit nebo použít i jiné koření.
Vsaďte na dipy
K zeleninovým chipsům se hodí dip – což je omáčka, do které se namáčejí. Dipy jsou velmi efektní a jejich příprava není nikterak složitá.
Něco na malý hlad
Ideálním pohoštěním pro malé strávníky jsou i minipizzy. Ty vyrobíte snadno. Stačí, když si v obchodě koupíte hotové listové těsto, které rozválíte na menší placky. Ty pak potřete rajským protlakem a obložíte nasekanou šunkou, sýrem a zeleninou. Na závěr můžete posypat kolečka bazalkou a nechat zapéct.
Pastva pro oči (i žaludek)
Děti jedí očima, to znamená, že jídlo, které pak vezmou do úst, je musí nějak zaujmout. Při tvorbě meníčka se proto nedržte zkrátka a vymýšlejte různé vylomeniny. Chlebíčky vykrájejte formičkami na cukroví. Abyste malé strávníky motivovali ke konzumaci ovoce, napíchejte všechny ovocné dobroty na špejli – jako špízy.
Pomazánky na zdravější způsob
Nejen k oslavám neodmyslitelně patří pečivo namazané nejrůznějšími pomazánkami. Zkuste vyrobit zdravější pomazánku například z tvarohu nebo měkkého sýru (Lučina), s trochou kvalitního margarínu nebo majonézy. Jinou variantou základu jsou nastrouhané tvrdé sýry či vařené a rozmixované luštěniny. Ty se pak ochutí dle vlastní fantazie a chuti dětí – troškou hořčice nebo rajského protlaku, mixovanou zeleninou, zeleným kořením atp.
Něco na zapití
Aby dobrůtky pěkně klouzaly do žaludku, je potřeba je něčím zapít. Dobrou volbou jsou například různé druhy ředěných ovocných džusů. Náš tip: Děti si budou připadat jako v baru, když jim drinky ozdobíte. Do skleniček naaranžujeme papírové deštníčky, na okraj zapíchneme rozříznutý plátek pomeranče, samozřejmostí jsou ohýbací brčka na pití.
Zlatý hřeb: Narozeninový dort
Neměl by být příliš sladký ani příliš hutný. Ale zase – trochu sladký by být měl – vždyť je to dort! Kdo by se v takovém hlavolamu vyznal? Co třeba zkusit tvarohový dezert?