Co třeba cizrna?
Už víte co si uděláte zítra na svačinu do práce a dětem do školy? Zkuste cizrnovou pomazánku ;)
Sendvič s cizrnovou pomazánkou
Potřebujeme:
2 plátky toastového chleba z celozrnné mouky
1 ředkvička
snítky řeřichy
Na cizrnovou pomazánku:
šálek uvařené cizrny
1 střední cibule
1 malý stroužek česneku
3 lžíce olivového nebo sezamového oleje
půl lžičky kurkumy
sůl
Postup
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a pomalu restujeme do sklo-vata, zasypeme kurkumou a odstavíme z plotny. Do mísy dáme cizrnu, přidáme orestovanou cibulku, trochu vody podle potřeby a umixujeme do hladka. Dochutíme dle chuti rozmačkaným česnekem a sójovou omáčkou.
Zajímavost:
Cizrna nebo-li římský hrách patří mezi luštěniny, obsahuje velké množství vlákniny a vitaminů. Má ideální trojpoměr živin: bílkovin, sacharidů a tuků. Najdeme v ní také nenasycené mastné kyseliny a některé minerální látky.