Mléko a mléčné výrobky
V dětské výživě jsou mléko a mléčné výrobky důležitými potravinami. Pro rostoucí dětský organizmus jsou významným zdrojem vápníku, který je potřebný pro zdravý růst a vývoj kostí a zubů. Přibližné množství vápníku v různých potravinách mléčného původu uvádí následující tabulka:
Kravské mléko | ½ l | 585 mg |
Kozí mléko | ½ l | 780 mg |
Acidofilní mléko | ½ l | 590 mg |
Podmáslí | ½ l | 580 mg |
Kefír | ½ l | 590 mg |
Žervé | 100 g | 316 mg |
Hermelín | 100 g | 428 mg |
Niva | 100 g | 618 mg |
Bílý jogurt | 150 g | 268 mg |
Ovocný jogurt | 150 g | 225 mg |
Jemný tvaroh | 250 g | 1097 mg |
Měkký tvaroh | 250 g | 145 mg |
Tvaroh na strouhání | 100 g | 719 mg |
Pokud dítě nemá rádo mléko jako takové, není nutné mu je nutit. Je ale důležité zařadit do jídelníčku ostatní mléčné výrobky. Zvláště ve stravě malých dětí by mléčné výrobky měly tvořit podstatnou část jídelníčku, jíst by je měly několikrát denně. (Ani jejich rodiče by se neměli mléku nebo mléčným výrobkům vyhýbat.) Jednu porci představuje ½ hrnku mléka nebo jogurtu nebo 20 gramů sýra.
Počet porcí za den | |
---|---|
Děti 2-4 roky | 4-5 porcí |
Děti nad 4 roky | 3-4 porce |
Dospělí | 3 porce |
Velmi často slýcháme, že je důležité preferovat nízkotučné jogurty, sýry do 30 % tuku v sušině, odtučněné mléko atd. Pro zdravou výživu dětí to ale úplně neplatí. Nízkotučné potraviny jsou určeny především lidem, kteří potřebují snižovat svou váhu nebo mají např. vysokou hladinu cholesterolu. Pro zdravé děti jsou tedy nízkotučné mléčné výrobky v podstatě zbytečné, navíc hlavně ty malé potřebují pro svůj růst a vývoj velké množství energie i tuků. Přednost by měly mít polotučné jogurty (tj. obsahující od 2 do 5 % tuku) a sýry s obsahem tuku do 45 % v sušině.
Pro zpestření jídelníčku dítěte, které opravdu nemá potíže s váhou a má dostatek pohybu, můžete občas (třeba 2x do týdně) zařadit jogurt nebo sýr i ve větší tučnosti – smetanový.
Proč NE:
- tavené sýry: aby byly tavené sýry měkké a snadno roztíratelné, používají se při jejich výrobě tzv. tavicí soli, nejčastěji fosforečnany. Tyto látky jsou sice důležité pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mu mohou naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), mohou způsobovat odplavování vápníku z těla a dokonce jeho odebírání z kostí! Pro děti, u nichž je potřeba velké množství vápníku pro správný růst kostí a zubů, je pravidelné podávání tavených sýru nevhodné.
- nízkotučné mléčné výrobky: nízkotučné potraviny jsou určeny lidem, kteří potřebují snížit svou váhu nebo hladinu cholesterolu v krvi. Děti ale do této skupiny většinou nepatří, a tak je zbytečné, jim nízkotučné potraviny podávat. Více o významu tuků ve výživě dětí.
K čemu může vést nedostatek mléka a mléčných výrobků?
- Nedostatečný růst
- Špatný vývoj kostí a zubů