Může fast food nahradit školní kuchyni?
Obezita dětí je vzrůstajícím problémem nejen v České republice. Co je hlavní příčinou, že se situace stále zhoršuje?
Fast foody jsou dnes nejoblíbenějším zdrojem potravy většiny dětí. Hamburgery, hranolky, langoše a mnoho dalších produktů restaurací rychlého občerstvení dnes patří ke každodenní stravě mnoha z nich. Lékaři však varují před následky nezdravé výživy a apelují hlavně na rodiče, aby se více starali o stravu svého dítěte. Odborníci poukazují na to, že fast foody se pomalu stávají náhradou za školní jídelny, což ale samotné školy nijak nepozorují.
“Počty dětí, které se stravují ve školní jídelně, se nijak nezměnily. Chodí jich sem zhruba stejně. Stále vaříme kolem pěti set obědů,“ říká vedoucí školní jídelny Základní školy Plešivec v Českém Krumlově Liběna Vávrová. Zároveň však dodává, že vlivy rychlého občerstvení se dostaly i do školních kuchyní. „Nejvíc by jedly pizzu a hranolky. Určitě to není zdravé.“
Jiná situace je třeba na Základní škole Kaplická v Českém Krumlově.
„Jídla z fast foodů tady nevaříme. Hranolky a podobně zde nemáme. Vaříme hodně málo z polotovarů. Nejoblíbenějším jídlem budou asi řízky a nebo kuřata,“ říká Anna Marešková ze školní jídelny.
Díky špatné výživě a následkům obezity dnes trpí mnoho dětí nemocemi, které dříve trápily jenom dospělé, například vysoký krevní tlak nebo vysoká hladina cholesterolu. Nemůžou za to ale pouze potraviny z rychlých občerstvení. Svůj podíl mají i uzeniny, tučná masa nebo brambůrky.
„Obecně se domnívám, že strava dětí v dnešní době není dobrá. Není dobře vyvážená. Přetrvávají takové návyky, že se děti živí salámem a uzeninami, což je z dietetického hlediska zcela nepřijatelné,“ říká krumlovský dětský lékař Martin Dvořák.
Problém je možná v nedostatku času, který rodiče věnují přípravě svačin pro své děti. Stále častěji jim dávají raději peníze, které však nejčastěji padají na různé hamburgery, párky v rohlíku nebo i sladkosti. Sladkosti sice ve výživě dítěte své místo mají, ale neměly by být tím hlavním. Doporučené jsou například kvalitní čokolády nebo sušené ovoce.
Co se týče zdravé výživy, tak odborníci doporučují mimo jiné ryby. Nejlépe mořské, které jsou zdrojem jódu, selenu a nenasycených mastných kyselin. Děti by také měly mít větší přísun ovoce a zeleniny.
„Ryby vůbec nechtějí. My musíme plnit spotřební koš, kde jsou ryby, maso, luštěniny. To jim ale příliš neříká. Ovoce jedí také velmi málo,“ říká Vávrová.
Podobný názor má i Marešková: „V rybách jsou problémy, ale na druhou stranu zase ne ve všech.“
Lidé by také neměli zapomínat, že rostoucí dítě potřebuje tuky pro zdroj energie a správný růst a vývoj. Nesmí to proto přehánět s nízkotučnými potravinami, což se dá zase považovat za opačný extrém.
Českokrumlovský deník, 31.5.2007