Pečivo a obiloviny
Obiloviny a pečivo jsou základem naší stravy, protože představují dobrý zdroj energie a snadno využitelných sacharidů. Hodí se nejen k snídani nebo ke svačině, ale mohou být také součástí večeří a obědů.
Jednu porci představuje 1 krajíc chleba, 1 rohlík nebo houska, ¾ hrnku vařené rýže, těstovin nebo cereálií. Kolik porcí pečiva a cereálií bychom měli denně sníst a kolik naše děti, uvádí následující tabulka:
Počet porcí za den | |
---|---|
Děti 2-4 roky | 2-3 porce |
Děti nad 4 roky | 3-4 porce |
Dospělí | 3-6 porcí |
Pečivo a cereálie mohou být kromě sacharidů a energie také zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jejich množství závisí na tom, zda se jedná o pečivo z bílé nebo celozrnné mouky, jestli jsou cereálie celozrnné, zda je rýže loupaná nebo přírodní. Více zdraví prospěšných látek je obsaženo v celozrnných výrobcích, které jsou proto pro zdravou výživu vhodnější.
Pečivo a obiloviny patří mezi sacharidové potraviny, pro které byla stanovena hodnota tzv. glykemického indexu (GI). (Vedle pečiva a obilovin mezi sacharidové potraviny patří například také ovoce, zelenina, brambory, sladkosti, slazené a alkoholické nápoje atd.) GI mimo jiné určuje, na jak dlouhou dobu nás daná potravina zasytí. Obecně lze říci, že bílé pečivo má vyšší GI, a proto nás zasytí na kratší dobu než pečivo celozrnné. Pro starší děti tedy můžeme vybírat pečivo a obiloviny také podle tohoto kritéria.
Potravina (100 g) | Vláknina (g/100 g) |
---|---|
Pšeničný chléb | 4,0 |
Housky | 3,0 |
Vícezrnný chléb | 5,6 |
Knackebrot | 14,0 |
Grahamové pečivo | 11,9 |
Sojové pečivo | 7,7 |
Ovesné vločky | 6,7 |
Müsli | 4,0 |
Corn-flakes | 4,1 |
Proč NE:
- světlé pečivo: dodává lidskému organizmu pouze energii a sacharidy. Z výživového hlediska jsou daleko vhodnější potraviny celozrnné, které navíc obsahují vitaminy, minerální látky a vlákninu.
- větší množství celozrnného pečiva malým dětem: dospělí by měli denně sníst cca 25-30 gramů vlákniny, dětský organizmus by si ale s takovým množstvím vlákniny neuměl poradit – hlavně v případě malých dětí. Pro ně nejsou celozrnné potraviny podávané několikrát denně vhodné. Doporučuje se zařazovat jim je do jídelníčku postupně s přibývajícím věkem.
K čemu může vést nedostatek pečiva a obilovin?
- Únava z nedostatku sacharidů pokud je ve stravě celkově málo sacharidových potravin.
- Nepozornost