Jahody lákají nejen děti
Jistě budete souhlasit s tím, že na jahodách si s radostí pochutnávají nejen děti, ale i dospělí. Protože je jahodová sezóna v plném proudu od samého začátku léta, budeme se jim věnovat i my.
Možná nevíte, že jahody jsou pochoutkou s dlouhou tradicí. Podle archeologických nálezů si na nich pochutnávali již v době kamenné a pěstovali je i ve starém Římě. Dnešní jahody s velkými plody to ale nebyly, ty vznikly teprve šlechtěním z původních lesních jahod a z odrůd dovezených z amerického kontinentu. Šlechtěných odrůd prý existuje asi 3 000.
Jahody mají v porovnání s jinými druhy ovoce velmi málo cukru i energie, 100 g jahod totiž tělu dodá pouze cca 138 kJ. Jahody totiž tvoří z téměř 90 % voda. Za to mají velmi vysoký obsah vitaminu C – téměř celou doporučenou denní dávku. Tím tedy výrazně přispívají k posílení imunitního systému, pomáhají v boji proti infekcím a nachlazení, urychlují hojení ran, působí preventivně proti celé řadě nádorových onemocnění (jícnu, slinivky břišní, konečníku, dělohu aj.), a protože patří vitamin C mezi antioxidanty, zpomalují proces stárnutí aj.
Nejen Vám, ale jistě i Vašim dětem budou jahody, hlavně ty trhané v létě, chutnat. Pozor byste ale měli dát v případě, že Vaše dítě ještě neumí dostatečně kousat, hrozí dušení jadérky. Pokud nemáte k dispozici čerstvé jahody z vlastní zahrádky, nezapomeňte nikdy, zvláště před podání jahod dětem, plody důkladně omýt. S konzumací jahod je spojena také jedna z častých potravinových alergií, kterou způsobují obsažené třísloviny. Proto je třeba, zvláště v případě dětí, zvýšit pozornost. Pokud se opakovaně po požití jahod objeví třeba vyrážka po těle, kolem úst, puchýřky nebo pálení v ústech a na jazyku, pravděpodobně se jedná o alergii.
V průběhu celého roku můžeme koupit jahody pěstované ve sklenících. Co se týče chuti, vyplatí se jistě počkat si na léto, až budou k dostání čerstvé. Čerstvé jahody mají ale kratší trvanlivost, proto je dobré, pokud je nemůžeme zkonzumovat hned, vhodně jahody zpracovat nebo uskladnit. Kromě oblíbených čerstvých (nebo mražených) jahod se šlehačkou můžeme vyrábět domácí marmelády, džemy, rosoly, šťávy, z tvrdších plodů kompoty. Jahody se hodí i do domácích koláčů, pohárů nebo zmrzliny.
Energetická hodnota (kJ) | Sacharidy (g) | Vláknina (g) | Vitamin C (mg) | Draslík (mg) | |
---|---|---|---|---|---|
Jahody | 138 | 6,5 | 2 | 64 | 150 |