Převratné výsledky finské studie
Omezení příjmu nasycených mastných kyselin snižuje riziko srdečních onemocnění
Rodiče mohou velmi významně pomoci dětem vytvořit zdravé stravovací návyky. Právě ty jsou předpokladem pro prevenci srdečních onemocnění v průběhu dalšího života.
Většina z nás dobře ví, že je ke snížení rizika srdečních onemocnění nutné dodržovat zdravé stravovací návyky. Poslední finské studie ale ukazují, že často stačí jen trocha zájmu a edukace v oblasti zdravé výživy a minimální změny v jídelníčku celé rodiny.
Základní změna v jídelníčku byla v rámci této studie velmi jednoduchá – spočívala v omezení příjmu nasycených tuků za účelem snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Tato finská studie, publikovaná v srpnu 2007 v Journal of the American Heart Association, přesvědčivě dokazuje, že u dětí, které jsou již od ranného věku edukovány o důležitosti jídelníčku s nízkým obsahem tuků s nasycenými kyselinami, existuje podstatně nižší riziko pozdějších problémů s hladinou cholesterolu. Ukázalo se, že konzumace potravin s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin (jako jsou rostlinné tuky, oleje, mléko s nižším obsahem tuku namísto másla či plnotučného mléka) hladinu cholesterolu velmi významně ovlivňuje.
Harri Niinikosku, M.D., Ph.D, hlavní autor a dětský endokrinolog z Univerzity v Turku ve Finsku, říká: „Hlavním cílem výživového poradenství v naší studii nebylo redukovat příjem tuků v jídelníčku, ale zajistit, aby děti přijímaly větší množství tuků nenasycených vůči nasyceným a také aby denní příjem cholesterolu nepřesáhl 200 mg (např. větší příjem rostlinných tuků a olejů než tuků živočišných).
Výrazné snížení hladiny cholesterolu v krvi ukázaly již dřívější obdobné finské studie v průběhu posledních 20ti let. Změn bylo opět dosaženo pouze pomocí změn v jídelníčku, kdy byl omezený příjem nasycených tuků.