Mýty kolem výživy se bortí!
Maminka přivede k lékaři potomka, kterého už týden trápí průjem. Pan doktor se ptá: „Dodržujete dietu? Čím děcko krmíte?“ „Dávám mu k večeři párky, ty mu chutnají!“ Lékař obrátí oči v sloup, načež udivená maminka dodá: „Ale pane doktore, ty párky jsou samozřejmě dietní!“
To není vtip, ale příklad z praxe, jak pro 21. STOLETÍ přiblížil MUDr. Bohuslav Procházka, praktický dětský lékař z Kutné Hory.
S pomocí nejnovějších poznatků předních odborníků uvádí 21. STOLETÍ na pravou míru některé mýty o dětské výživě, které se drží jako pověstná veš v kožichu.
Mýtus: Nízkotučné potraviny jsou prevencí nadváhy, děti je proto musejí jíst odmalička
Pravda: Není vhodné tuky z dětského jídelníčku zcela vyloučit. Místo nízkotučných nebo odtučněných by měli rodiče vybírat pro děti raději polotučné výrobky.
21. STOLETÍ dodává: Na mazání či do teplé kuchyně upřednostníme kvalitní rostlinné oleje a tuky před živočišnými (jsou hojně i v uzeninách).
Mýtus: Máslo je přírodní, proto je pro děti vhodnější než rostlinné tuky
Pravda: Pro výrobu obou zmíněných poživatin se používají přírodní suroviny – pro máslo mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Oproti máslu obsahují rostlinné tuky (kvalitní!) také nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj dětí.
21. STOLETÍ dodává: Rostlinné tuky by v dětském jídelníčku měly tvořit 2/3 příjmu tuků.