Velikonoční kopřivová polévka
Potřebujeme:
- 150 g listů z mladé kopřivy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 cibule (šalotka)
- 1 lžíce olivového oleje (např. Bertolli)
- 75 g rostlinné smetany Rama Creme fine
- 1 žloutek
- Sůl
- Čerstvě umletý černý pepř
- Strouhaný muškátový oříšek
- 1 vejce vařené natvrdo
Postup:
Mladé kopřivové listy omyjeme vlažnou vodou, necháme okapat, jemně nasekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a podusíme na olivovém oleji, přidáme ke kopřivám a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. Kysanou rostlinnou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je na drobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku.