Vánoční kapr s jemnou omáčkou

Potřebujeme:

  • 1 celý kapr
  • Sůl
  • 40 g celeru
  • 40 g petržele
  • 40 g mrkve
  • 30 g cibule
  • 2,5 dcl octa
  • Nové koření
  • Celý pepř
  • Bobkový list
  • 4 žloutky
  • 40 g tuku
  • 1 citrón

Postup:

Rybí várka:
Do 1,5 litru vařící vody vložíme zeleninu, koření a sůl a asi 30 minut vaříme. Do vařící rybí várky vložíme naporcovaného kapru a krátce povaříme (aby se maso nerozpadlo), max. 15 minut. Kapra vyjmeme, přecedíme vývar a 2 dcl nalijeme do nového hrnce. Přidáme žloutky a šleháme na vodní lázni do zhoustnutí. Vařenou zeleninu pokrájíme a vložíme do vzniklé omáčky, dochutíme solí a citrónovou šťávou.