Sůl a slanosti

Sůl je velmi důležitou složkou naší stravy, protože obsahuje sodík a chlor, které jsou pro náš organizmus potřebné. Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje v pozoru naši nervosvalovou dráždivost, chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v našem těle. Ale všeho moc škodí a pro sůl to platí zvlášť. Nadměrné množství soli ve stravě totiž vede ke zvyšování krevního tlaku, zadržování vody v těle a k potížím s ledvinami.

Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučená denní dávka soli 3-5 gramů, to odpovídá přibližně jedné čajové lžičce. Bohužel ale tuto hodnotu stále překračujeme. Pro děti je doporučené množství soli ještě nižší – u malých dětí je vhodné držet se spíše spodní hranice 3 gramů na den, s věkem se může množství soli na den postupně zvyšovat. Dětem do jednoho roku se nedoporučuje solit vůbec. Jejich ledviny totiž ještě nejsou připraveny na zátěž, kterou s sebou trávení soli přináší a snadno tak může dojít k porušení jejich funkce.

Ani větším dětem se nedoporučuje výrazně solit. Zvykne-li si totiž dítě na slanou chuť už jako malé, bude ji vyhledávat i později, začne si samo přisolovat pokrmy atd.. Nadměrným solením se ale vystavuje riziku vysokého krevního tlaku, zadržování vody v těle či potížím s ledvinami, za které je velké množství soli zodpovědné.

Chcete-li své dítě před těmito potížemi uchránit, podávejte mu potraviny a pokrmy pouze přirozeně slané. Omezte také potraviny, které jsou na sůl velmi bohaté – k těm patří především uzeniny, chipsy, křupky, solené oříšky a popcorn, hranolky, ale i slané pečivo a některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku. Větší množství soli obsahují také instantní pokrmy a jídla ze stánků a restaurací rychlého občerstvení. Ve zdravém dětském jídelníčku by se měly objevovat opravdu zcela výjimečně…

zpět