Zdravé grilování v létě

Grilované pochoutky se připravují buď na roštu nebo na lávovém kameni. K tomu, aby bylo grilované jídlo zdravé a vhodné i pro malé děti, je zapotřebí dodržet některé zásady, které činí grilovaný pokrm nejen chutným, ale především zdravotně bezpečným.

  • Chceme-li grilovat maso, je lepší jej naložit – jako zdravá marináda nám poslouží např. olivový olej s čerstvými bylinkami, lžičkou citrónové šťávy apod.
  • Marinádou maso potíráme pravidelně i během grilování, aby se příliš nevysoušelo
  • Abychom zabránili stékání tuku do ohně, je vhodné maso podložit alobalem (nebo speciálním grilovacím táckem). Z oleje, který přijde do přímého styku s ohněm se totiž mohou uvolňovat karcinogenní látky
  • Maso, které se chystáme grilovat, bychom do samotného začátku měli uchovávat v chladničce, aby nedošlo ke snížení jeho kvality
  • Před grilováním (i po něm) je nutné gril, který používáme častěji důkladně, vyčistit

 

Co / jak grilovat?

Můžeme dětem nabídnout grilovanou zeleninu formou zeleninových špízů. Lákavé jsou také lilkovité druhy zeleniny plněné např. masovou  směsí a grilované na grilovacích táccích. Grilovaná zelenina může být také použita jako příloha k jídlu. Ať už zvolíme jakoukoli potravinu, musíme brát ohledy na citlivé dětské zažívání. Nikdy bychom dětem neměli nabízet tučné kořeněné klobásky, grilovací tyčinky apod. Maso bychom si měli připravovat doma. Pokud chceme grilovat masovou směs je vhodné koupit čerstvé maso a pomlít ho doma. Tak můžeme mít 100% jistotu, že víme z čeho se pochoutka skládá a jak je solená/kořeněná. Z doma umletého masa můžeme připravit masové koule připravené jako špíz třeba s charry rajčátky :-)

Drůbež

Bílé drůbeží maso bez kůže není příliš tučné a je bohaté na plnohodnotné bílkoviny. Obsahuje také minerální látky jako je vápník, fosfor či zinek. Dále má drůbeží maso v porovnání např. s vepřovým více vitamínů skupiny B, A, E.

Při grilování se doporučuje kůži na mase ponechat a odstranit ji až těsně před konzumací – maso připravované bez kůže se totiž snadněji vysuší.  Při grilování drůbežího masa je nutné zajistit, aby bylo dostatečně propečené a tím se zabránilo případným alimentárním nákazám.

Ryby

Na grilování se hodí maso jak ryb sladkovodních (pstruh, muréna, sumec obecný, cejn, kapr, lín, štika), tak mořských (makrela, treska, losos, žralok a další).

Rybí maso má vyšší biologickou hodnotu než maso jatečních zvířat. Osahuje cca 16-20 % plnohodnotných bílkovin. V rybím tuku jsou obsaženy vícenenasycené mastné kyseliny, zejména řady omega-3 (EPA a DHA), které mají vliv na rozvoj mozku, podporují růst, činnost nervové soustavy a imunitního systému, snižují hladinu cholesterolu v krvi aj. Z minerálních látek obsažených v rybím mase je nejvýznamnější vápník, fosfor, draslík, ze stopových prvků pak železo, zinek, jód (je součástí hormonů štítné žlázy) a fluór (pro zdravé zuby).

Při grilování ryb stačí krátká tepelná úprava, navíc je lehce stravitelné a velmi zdravé.

Vepřové maso

Na zdravé grilování se pro děti z vepřového masa nejvíce hodí libová vepřová kotleta nebo kýta, které obsahují méně tuku než např. krkovice nebo bůček. Vhodnější je kupovat spíše maso mladých zvířat. Kromě toho, že vepřové maso obsahuje množství plnohodnotných bílkovin, je také bohatým zdrojem vitamínů skupiny B.

Zdravý recept:

Grilovaný losos s čerstvými bylinkami

Potřebujeme:

5 filetů z lososa

5 lžic olivového oleje

citrónová šťáva

sůl

čerstvé bylinky

Postup:

Porce lososa osolíme a vložíme na cca 2 hodiny do marinády, kterou připravíme z olivového oleje, citrónové šťávy a čerstvých bylinek. Poté maso vyjmeme a vložíme na gril. Rybu grilujeme z obou stran a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s bílým pečivem a zeleninovým salátem.

 

Salát zeleninový s lilkem

Potřebujeme:

400 g zelených fazolek

1 ks červené papriky

300 g lilku

1 ks menší čekanky

1 ks červené cibule

5 lžic olivového oleje

2 lžičky strouhaného křenu

½ avokáda

sůl, bazalka, citron

Postup:

Fazolky, papriku, lilek a čekanku omyjeme. Fazolky nakrájíme na menší kousky, papriku nakrájíme na nudličky a lilek nakrájíme na kolečka. Na zálivku oloupeme cibuli, kterou najemno nasekáme. Fazolky povaříme v osolené vodě cca 10 minut a poté je necháme okapat v sítu. Olej zahřejeme v pánvi, lilek a papriku do něj vložíme a krátce orestujeme. Dochutíme dle potřeby citronovou šťávou a strouhaným křenem. Smícháme s okapanými fazolkami. Ještě teplou zeleninu doplníme zálivkou. Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Dužinu oloupeme, nakrájíme na plátky a vmícháme do salátu. Zeleninový salát servírujeme na listy čekanky, posypeme bazalkou.