Vejce – jíst x nejíst

Možná se i k vám ze všech stran dostávají informace o tom, že bychom vejce jíst příliš často neměli, nebo naopak, že se jich bát nemusíme vůbec. Jak to asi je a co teď, když jsou tu Velikonoce a jejich symbolem je právě barevné vajíčko?

Poměrně nedávno jsme se ze všech stran v souvislosti s vysokou hladinou cholesterolu a prevencí srdečně-cévních onemocnění dovídali, že vajíčka jsou naším velkým nepřítelem. V jednom žloutku je obsaženo tolik cholesterolu, kolik bychom měli sníst za jeden den. V poslední době ale vajíčka postupně dostávají v našem jídelníčku zelenou. Kromě cholesterolu totiž obsahují vejce řadu zdraví prospěšných látek – kvalitních bílkovin a tuku bohatého na nenasycené mastné kyseliny. Obsahují také některé vitaminy (A, B1, B2, B3, B6) a minerální látky (vápník, fosfor, hořčík) a do zdravého jídelníčku tedy patří. Ve vejcích jsou obsaženy i takové látky, které pomáhají škodlivost cholesterolu zase snižovat. Pokud nemáte potíže s vysokou hladinou cholesterolu, můžete si bez obav dopřát asi 4 celá vejce za týden. Pokud vysokou hladinu cholesterolu v krvi již máte, jezte raději 2 kusy týdně a nejlépe jako součást pokrmu.

A jak je to vajíčky a dětmi? Děti rostou a jsou také velmi aktivní, proto není důvod jim vejce z jídelníčku úplně vyškrtávat. Cholesterol i tuk v nich obsažený jejich tělo potřebuje pro růst, vývoj buněk či tvorbu některých hormonů. Pokud mají děti dostatek pohybu, jejich tělo bez problémů větší množství energie využije. Pokud je navíc v jídelníčku dostatečné množství ovoce a zeleniny, nebude umírněná konzumace vajec v žádném případě představovat problém.

I když se nemusíme bát dávat svým dětem vajíčka několikrát týdně, záleží také na tom, jak je upravíme. Nejsnáze stravitelná jsou pro naše tělo vajíčka vařená naměkko, což ale není z kvůli možné nákaze salmonelou příliš bezpečné (aby byla bezpečná, je třeba je vařit alespoň 10 minut). Totéž platí pro vajíčka syrová, která jsou ve stravitelnosti na druhém místě. Dále jsou ještě dobře stravitelná míchaná vajíčka, naopak nejhůře jsou na tom vajíčka natvrdo a smažená.

Jaká vejce ještě můžeme ochutnat?

  1. Křepelčí vejce: jsou uznávanou pochoutkou. Spousta lidí je jí proto, že mají méně cholesterolu. Ale pozor, rozdíl je v obsahu cholesterolu v jednom kuse, křepelčí vejce jsou totiž asi 5x menší. Ve srovnatelném množství vajec křepelčích a slepičích je množství cholesterolu téměř stejné.
  2. Husí vejce: jsou 5 – 6x větší než slepičí vejce. Chutná jsou především naměkko, musí být ale připravována zcela čerstvá. Nevýhodou je také častější výskyt salmonel.
  3. Kachní vejce: velmi snadno se nakazí bakteriemi, proto se k jídlu příliš nedoporučují.
  4. Krůtí vejce: jsou asi 2x větší než slepičí vejce a dají se upravovat stejným způsobem.
  5. Pštrosí vejce: jsou velmi chutná a navíc stále dostupnější. Jsou asi 20x větší než vejce slepičí, jedno tak bohatě postačí pro 5tičlennou rodinu.
SLEPIČÍ VAJÍČKA KŘEPELČÍ VAJÍČKA
Energie ve 100 g žloutku (kJ) 1537 1527,7
Energie ve 100 g bílku (kJ) 201 200,9
Bílkoviny ve žloutku (%) 16,3 16
Bílkoviny v bílku (%) 10,8 10,0
Tuk ve žloutku (%) 31,5 33,7
Vápník ve 100 g vejce (mg) 59 49
Fosfor ve 100 g vejce (mg) 190 220
Železo ve 100 g vejce (mg) 1,8 3,8
Hořčík ve 100 g vejce (mg) 9,9 11,6
Měď ve 100 g vejce (mg) 0,17 0,14
Zinek ve 100 g vejce (mg) 1,28 1,46
Vitamin A 0,22 0,09
Vitamin B1 0,1 0,12
Vitamin B2 0,31 0,85
Vitamin B3 0,08 0,1
Vitamin B6 (mg) 0,12 0,13

Pár typů, co s vajíčky, která vám doma zbyla z pomlázky:

Rybí vejce

Potřebujeme:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 5 lžic zakysané smetany Rama Cremefine
  • 2 lžíce hořčice
  • 200 g pečeného rybího masa (třeba filety)
  • Pažitku
  • Citrónovou šťávu
  • Sůl
  • Sterilovanou okurku
  • Špetku cukru

Příprava:

Vejce oloupeme, rozkrojíme na půl a vyjmeme žloutky. Žloutky rozmačkáme vidličkou, polovinu smícháme se dvěma lžícemi smetany, pažitkou, 1 lžící hořčice a pečeným rybím masem (bez kostí), osolíme a ochutíme citrónovou šťávou. Vzniklou směsí naplníme půlky vajec a vyrovnáme na mísu.

Druhou polovinu rozmačkaných žloutků smícháme se zbytkem smetany a hořčice, osolíme, ochutíme citrónem, můžeme i mírně přisladit. Přimícháme nadrobno nasekanou okurku a vzniklou omáčkou přelijeme plněné vejce na míse. Na ozdobení můžeme použít čerstvou zeleninu, podáváme vychlazené s pečivem.

Vajíčková pomazánka


Potřebujeme:

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 1/8 změklého rostlinného tuku Rama Classic
  • 1 cibule
  • 1 menší majonéza
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva

Příprava:

Uvařená vychlazená vejce oloupeme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v misce utřeme s Ramou, přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhané bílky, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Lehce promícháme, přidáme majonézu a opět promícháme. Můžeme použít jen tak na pečivo, jednohubky nebo jako základ na chlebíčky.

Vaječná pomazánka s kečupem


Potřebujeme:

  • 100 g máslové Ramy
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 50 g kečupu
  • sůl

Příprava:

Ramu utřeme do pěny, vmícháme vařená vejce, podle chuti sůl a kečup. Touto pomazánkou můžeme namazat pečivo a zdobit posekanými bylinkami.

Vaječná tlačenka


Potřebujeme:

  • 4-6 vařených vajec
  • 1 sáček želatiny na „Vaječnou tlačenku“
  • 1 skleničku barevné sterilované zeleniny
  • 150 g šunky
  • 2-3 okurky
  • 100 g majonézy
  • sůl a pepř
  • voda


Příprava:

Sterilovanou zeleninu scedíme, nálev naředíme vodou (dohromady asi na 300 ml) a podle návodu z něj připravíme želatinu. Zeleninu, šunku a vejce pokrájíme, smícháme s majonézou, přelijeme vychlazeným želatinovým nálevem a důkladně promícháme.

Do formy na biskupský chlebíček (srnčí hřbety) vyložené alobalem vzniklé těsto nalijeme a necháme v chladu ztuhnout. Hotové krájíme na plátky, můžeme použít i na veku.

Velikonoční salát z vajec


Potřebujeme:

  • 9 vajec
  • 2 hlávkové saláty
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g šunky
  • 1 bílý jogurt
  • 4 vařené brambory
  • 4 sterilované okurky
  • sůl
  • citrónovou šťávu

Příprava:

Vejce uvaříme natvrdo, ochladíme, oloupeme a nakrájíme, jedno vejce si necháme na ozdobu. Přidáme jeden na nudličky nakrájený hlávkový salát, nadrobno nakrájené ředkvičky, šunku, na kostičky nakrájené brambory a okurky. Vše promícháme, spojíme jogurtem, dochutíme solí a citrónem a necháme chvíli odležet v chladu.

Vychladlý salát dáme do mísy, ozdobíme lístky druhého hlávkového salátu, na dílky nakrájeným vejcem a několika plátky šunky. Podle fantazie můžeme přidat také plátku nebo kostičky tvrdého sýra, další ředkvičky, zelenou petrželku apod.

Vejce s nivou a ořechy


Potřebujeme:

  • 10 vajec
  • 15 dkg třené Nivy
  • 2 lžíce smetany Rama Cremefine ke šlehání
  • 1 hrst cibulové natě
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 15 dkg máslové Ramy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 hrst petrželky, pažitky
  • 15 dkg ořechových jader
  • 2 lžíce majonézy nebo jogurtu
  • 1 lžička soli
  • čerstvou zeleninu a hroznové víno podle chuti

Příprava:

Uvařená vejce oloupeme, rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Polovinu žloutků utřeme s nivou, smetanou, sladkou paprikou a posekanou cibulovou natí. Druhou polovinu smícháme s Ramou, hořčicí, posekanou petrželkou, majonézou a mletými ořechy.

Vzniklými náplněmi plníme půlky bílků, použít můžeme i na pečivo nebo jednohubky. Zdobíme čerstvou zeleninu a kuličkami hroznového vína.