Školní jídelny vaří zdravěji, prokázaly kontroly

UHO čili univerzální hnědá omáčka mizí, na talířích je víc zeleniny, ryb, cizrny či pohanky. Jídelny využívají toho, že děti rády objevují.

Hromady čerstvé zeleniny, když už knedlíky, tak poctivé, ručně vyválené, lepší nutriční složení i kvalita jídel. UHO, tedy univerzální hnědá omáčka k čemukoli, na kterou si ještě pamatují rodiče, naopak vymizela. Nepochodila by už ani u dětí, ani u hygieniků. Stravování v řadě jídelen mateřských a základních škol v kraji se za poslední školní rok výrazně zlepšilo. Je to slyšet od dětí, ale prokazují to i kontroly, kterých za právě končící pololetí bylo přes pět set. „Kvalita školního stravování roste, a to prokazatelně, když třeba nutriční úroveň sledujeme počítačovým programem,“ říká lékařka Simona Gunarová, vedoucí odboru hygieny dětí a mládeže ústecké krajské hygienické stanice. Právě hygienici všechny jídelny kontrolují. Loni vyrazili na 1 694 kontrol, letos od ledna do konce dubna na dalších 524. „Loni jsme uložili 31 pokut v celkové výši 28 600 korun, letos zatím jen 18 sankcí za 21 200 korun,“ říká Gunarová s tím, že už navíc pokuty padají spíš za nevyhovující čistotu povrchů a nedostatky při skladování potravin.

Kontroly přitom hlídají i pestrost stravy a kombinaci pokrmů. V týdnu třeba na jídelníčku musí být nesladký zeleninový pokrm, sladký se smí objevit jen 2x za měsíc, stejně tak knedlíky. „V polévkách musí mít převahu ty zeleninové a jednou týdně má být luštěninová,“ přibližuje další pravidla stravování Gunarová. Jídelní lístky se tak mění. Například děti v děčínské školní jídelně ve Sládkově ulici, která patří mezi nejlepší, měly v úterý vepřový kotlet, brambory a mrkev s bylinkami, zvolit mohly pečeného kapra se sýrem, brambor a zeleninový salát či obalované cibulové kroužky, brambor a zeleninový salát. „Nabízíme hodně zeleniny a salátů. Z čerstvé zeleniny i vaříme, třeba na svíčkovou spotřebujeme 8 kilo mrkve, petržele i celeru,“ popisuje ředitelka jídelny Miluše Procházková. Celkem tu uvaří 1 350 obědů pro děti ze ZŠ Komenského, gymnázium i střední ekonomickou školu. „Každý týden děláme i ryby, ačkoli odezva dětí není moc dobrá, nejsou na to zvyklé. Protože ale chceme, aby děti ochutnaly něco jiného, připravujeme i jídla z cizrny, pohanky, sóji či jáhel a jsem ráda, že tady jsou naopak naši strávníci zvědaví a tato jídla si objednávají,“ říká Procházková.

Ve školních jídelnách se vaří zdravěji. Zlepšení napomáhají kontroly i projekt, který vysvětluje, že i zdravé jídlo může být chutné.

Z řady jídelen tak mizí moderní sáčky, které stačí smíchat s vodou a je hotová omáčka i polévka s játrovými knedlíčky. Když už je třeba sáhnout po polotovaru, hlídají si kuchařky kvalitu. „Bramborové knedlíky si neděláme, na jeden oběd potřebujeme 140 kilogramů těsta, to bychom při vaření tří jídel denně nezvládli. Těsto nakupujeme, ale jen to nejlepší, kde je 90 procent brambor,“ líčí Procházková.

Změnit přístup rodičů, dětí i jídelen ke zdravému jídlu se snaží i Lenka Plzáková, ředitelka ústeckého Centra podpory zdraví. „V jedné školce rodiče zakázali dětem dělat pomazánky. O tom nemají rozhodovat, vůbec nevědí, co se do pomazánek dává. Jsou tam luštěniny, tvaroh…“ zlobí se Plzáková, která ve školkách v kraji rozjela projekt Cepík a vysvětluje, že zdravé jídlo může být chutné. Dnes už se do projektu zapojilo 50 školek, a zdravěji tak jí více než 3,5 tisíce předškoláků.

Je přitom třeba začít právě u nejmenších. Za posledních 15 let se počet dětí s diagnózou obezity či přejídání více než zdvojnásobil. Děti se málo hýbou, často hodně solí a pijí přeslazené nápoje. A bohužel stále ještě v řadě škol i školek čaje dělají z granulovaných a přeslazených přípravků. Výjimkou je třeba školka Sluníčko v Krupce, ústecká Pastelka či školka ve Vojanově ulici, kde koupili barely ve tvaru kachničky, aby děti zlákaly ke zdravějšímu nápoji.

Většina jídelen se tak evidentně o lepší stravu dětí snaží. „Z letošních dat zjištěných Evropskou komisí vyplývá, že systém školního stravování v Česku je unikátní. Kromě nás a Slovenska žádná další země EU neposkytuje stravování denně na všech státních školách. To ale neznamená, že není co zlepšovat,“ dodala Gunarová.

„Připravujeme jídla i z cizrny, pohanky, sóji či jáhel. Děti jsou zvědavé a objednávají si je.“ Miluše Procházková ředitelka jídelny v Děčíně Školka ve Vojanově ulici v Ústí koupila barely ve tvaru kachničky, aby děti lákala ke zdravějšímu pití, než jsou sladké limonády.

(Publikováno 27.6.2014, Mladá fronta DNES, autor: Andrea Angermannová)