Škodlivé látky v rybách?
Ryby a mořské plody jsou důležitou součástí zdravé stravy. Vyznačují se vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živin a naopak nízkým obsahem nasycených tuků.
Nejcennější na rybách a mořských plodech je vysoký obsah omega-3 esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA). DHA je nezbytná pro správný růst a vývoj dětí, a to již od okamžiku početí. Některé studie prokázaly, že zvýšený příjem DHA v průběhu těhotenství má pozitivní vliv na vývoj zraku, poznávacích funkcí a pozornosti, dozrávání režimu spánku, motorický vývoj, vývoj řeči a imunitu u dětí. Podle jiných studií zvýšená konzumace omega-3 esenciálních mastných kyselin mírně zvyšuje porodní váhu dítěte a výrazně snižuje riziko předčasného porodu.
Z těchto důvodů by ženy a děti měly zařazovat ryby a mořské plody pravidelně do svého jídelníčku. Problémem je ovšem obsah některých škodlivých látek, zejména methylrtuti a dioxinů, v konzumovaných rybách a mořských plodech.
Množství škodlivých látek závisí na tom, jak dlouho ryba žije, čím se živí a jak vysoko v potravním řetězci se nachází. Nejvyšší obsah methylrtuti v mase mají velké dravé ryby.
Methylrtuť vzniká ve vodě z přirozeně se vyskytující rtuti působením určitého druhu bakterií. Z vody se pak methylrtuť dostává do těla ryb.
Konzumace ryb a mořských plodů je hlavním důvodem přítomnosti methylrtuti v lidském těle. Pro dospělého člověka není konzumace ryb a mořských plodů v běžném množství nebezpečná. Ovšem u nenarozených dětí a malých dětí může zvýšené množství methylrtuti v krevním oběhu způsobit poruchy ve vývoji nervového systému a negativně ovlivnit růst dítěte.
Riziko závisí na množství konzumovaných ryb a mořských plodů a na jejich druzích. Ve světě i v Česku proto platí následující doporučení pro konzumaci ryb:
Nedoporučuje se konzumace následujících druhů ryb:
žralok, mečoun, štika, candát, bolen, královská makrela (velký druh makrely vážící až 40 kg), ryby čeledí malacanthidae (štíhlicovití), makaira a tetrapterus (plachetníci).
Doporučuje se konzumovat týdně 1 až 2 porce (1 porce = cca 130 g) různých druhů ryb a plodů moře s nízkým obsahem rtuti. Nízký obsah rtuti mají obvykle:
konzervovaný tuňák, losos, treska, sleď, makrela, kapr, pstruh, sumec, hejk, sardinky, herinci, šproty, krevety, garnáti, ančovičky.
Pokud pravidelně konzumujete ryby lovené rekreačně v řekách, rybnících a přehradách v ČR, informujte se o kontaminaci vod rtutí, a to u Zemědělské vodohospodářské správy (www.zvhs.cz) nebo Českého hydrometeorologického ústavu (www.chmu.cz). Jestliže tyto informace nejsou dostupné, nekonzumujte takové ryby častěji než 1x týdně a v tomto týdnu již nekonzumujte jiné ryby.
Stejná doporučení platí i pro podávání ryb a mořských plodů malým dětem, pouze s úpravou velikosti porce podle věku dítěte.
autor: nutriční terapeutka Mgr. M. Matějková, DiS.