Jak číst obaly potravin

Informací na obalech je poměrně velké množství. Základní pravidla pro to, co na obalech uvádět, stanoví zákon. Ten například detailně určuje způsob označení množství potraviny, způsob uvedení data minimální trvanlivosti, údaje o způsobu použití potraviny, o jejím složení, o přídatných látkách, o geneticky modifikovaných surovinách použitých ve výrobku či údaje o látkách určených k aromatizaci potravin atd.

Energetická hodnota

Energetická hodnota je údaj, který udává množství kilokalorií (kcal) nebo kilojoulů (kJ) ve 100 g daného výrobku. Energetická hodnota celodenní stravy by se měla rovnat energetickému výdeji. Jestliže je tento poměr narušen, může docházet ke vzniku nadváhy nebo naopak k podvýživě. Proto je dobré věnovat informaci o energetické hodnotě uvedené na obalech potravin pozornost.

Bílkoviny

Bílkoviny k životu nezbytně potřebujeme. Zdrojem bílkovin mohou být potraviny jak rostlinného tak živočišného původu.

Sacharidy

Sacharidy jsou nejrychlejším zdrojem energie. Mezi potravinami, které obsahují větší množství sacharidů je třeba vybírat. Čokolády, sladkosti, bonbóny, bílé pečivo, dortíky obsahují velké množství tzv. jednoduchých sacharidů. Ty jsou pro organizmus rychlým zdrojem energie, a ta v případě, že ji nebudeme kompenzovat výdejem, se nám ukládá do zásob v podobě tuku.

Tuky

Tuky by měly pokrýt 30-35 % denního příjmu energie. Limitovat by se měl obsah SAFA a TFA (max. 10 % resp. 1 % denního energetického příjmu). Naopak PUFA mají tvořit 6-10 %, zbytek pokrývají MUFA. Přednost bychom měli dávat kvalitním tukům rostlinným – mají pro naše zdraví příznivější složení jednotlivých mastných kyselin a navíc neobsahují cholesterol.

Cholesterol

Cholesterol je látka, kterou organizmus nezbytně potřebuje, například pro tvorbu hormonů a vitaminu D. Zároveň pomáhá zpracovávat tuky, které jíme. Je-li ale cholesterolu v organizmu nadbytečné množství, snadno se ukládá do cévní stěny. Následkem může být infarkt nebo vznik ischemické choroby srdeční.

Vitaminy

V organizmu mají funkci tzv. katalyzátorů biochemických reakcí. Hrají významnou roli při vstřebávání a výměně látek v organizmu. Dostatek vitaminů ve stravě může zmírnit riziko některých nemocí.

Informacím na obalech potravin by spotřebitelé měli věnovat patřičnou pozornost, protože s jejich využitím si mohou sestavit zdravý jídelníček. Ze základních výživových hodnot každé označené potraviny vyčtete, kolik je v běžné porci obsaženo energie, tuku, sacharidů, bílkovin, někdy také např. vlákniny, cholesterolu, sodíku, vitaminů a minerálních látek. Výrobek může navíc obsahovat informace týkající se dalších výživových hodnot potraviny. Informace o výživových hodnotách pomáhají sledovat příjem potravinových složek nejen z pohledu pozitivních účinků, ale naopak se mohou využít k tomu, abychom eliminovali živiny, kterých chceme konzumovat méně. Množství kalorií a živin v jedné porci je samozřejmě ovlivněno velikostí této porce.

Výživové hodnoty

  • výživové hodnoty nám pomáhají sledovat příjem potravin a jejich jednotlivých složek
  • použijte informace o výživových hodnotách k tomu, abyste redukovali ty živiny, kterým se chcete vyhnout a naopak zvýšili příjem těch, kterým chcete dát přednost
  • hodnota živin v jedné porci je ovlivněna velikostí této porce

Na výrobcích jsou zpravidla uváděny výživové hodnoty obsažené ve 100 g výrobku. V případě, že výrobek nedosahuje množství 100 g, najdeme někdy na etiketě také výživové hodnoty jedné porce nebo jednoho balení. Dáme-li si např. malou sušenku, výživové hodnoty v této jedné porci mohou být, oproti „stogramovým“, pouze čtvrtinové. Stát se však může i opak. Výživové hodnoty velkého hamburgeru se nemusí zdát příliš vysoké, protože jsou uvedeny na 100 g. Přitom velké hamburgery mohou mít i 250 g, tedy dvouapůlnásobek uvedených hodnot. Výživové hodnoty slouží k tomu, abychom si mohli vybírat výrobky, které nám vyhovují, ať už se stravujeme v rámci zásad zdravé výživy, či musíme dodržovat dietní doporučení.

GDA

Při sledování reálné konzumace se mohou rodiče orientačně řídit také podle značení GDA, které přehledně uvádí množství energie, bílkovin, tuku, sacharidů a některých dalších nutrientů (například sodíku nebo zmiňovaných mastných kyselin) ve 100 g nebo porci a jejich procentuální zastoupení z doporučeného denního množství pro dospělou ženu.