Hyperaktivita u dětí je vrozená, cukr na ní nemá vliv

Děti milují vše, co obsahuje cukr. Taková jídla jsou moc dobroučká a navíc se v nich potom kdesi uvnitř probudí malý ďábel, který má najednou dost energie na to provádět všemožné lumpárny. …anebo si to alespoň myslíme, že ten živel se v něm probudil právě po konzumaci pár kousků čokolády.

Jde o jeden ze současných mýtů ohledně stravování dětí. Nespočet maminek vám potvrdí, že jejich dítě je zaručeně hyperaktivní, pokud vypije sladký nápoj, anebo sní pár čtverečků čokolády. „Mám pětiletou holčičku, která je normálně poměrně klidné dítě. Jen ale do té doby, než si dá nějakou sladkost. To je pak jak z divokých vajec,“ popisuje Jana (41).

Domnívá se, že její dcera je po cukru hyperaktivní. Objevila se spousta teorií, že sacharidy mají zvýšený vliv na projevy ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Žádný z výzkumů ale nedokázal toto tvrzení potvrdit, ale ani přímo vyvrátit. Ovšem je přímá souvislost mezi vyšším obsahem cukru v krvi a zvýšenou aktivitou dítěte. Je ale rozdíl mezi bláznivým pobíháním způsobeným nadměrnou dávkou cukru a hyperaktiviou.

Zvýšená aktivita není nutně ADHD

„Za tyto stavy můžou potraviny s rychlými cukry, neboli s vysokým glykemickým indexem,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Poradenského centra Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz). Po těch hladina cukru v krvi prudce stoupne, ale vzápětí prudce klesne. Existuje totiž doporučená denní dávka sacharidů, a pokud ji překročíte, může se stát právě přesně to, co většina dnešních matek nazývá „hyperaktivita“.

Dítě je potom neposedné a opravdu aktivní – může působit až hyperaktivně, ale kdy hladina krevního cukru poklesne, je spíše rozmrzelé a nedává pozor, což je též součást syndromu. Ale o vlastní ADHD se opravdu nejedná. Podle odborníků je třeba odlišovat skutečnou hyperaktivitu od „pouhé“ krátkodobé rozjívenosti způsobené cukrem. Hyperaktivita je dlouhodobá vrozená porucha, která je z 80% dědičná a projevuje se především poruchami pozornosti.

Zvýšená hladina cukru v krvi brzy klesne a dítě se vrátí do normálu. „Nedá se ale určit, kolik cukru v těle spouští tyto reakce. Rozhodně ale dítěti neublíží kousek tvarohového ovocného koláče,“ vysvětluje nutriční terapeutka Michala Boukalová z Poradenského centra Výživa dětí. Stejně tak nelze z dětského jídelníčku cukry úplně odstranit. Mimo sladkostí se objevují i v běžné stravě, jako jsou třeba slazené jogurty, které dětem maminky velmi často dávají. Obecně je důležité hlídat si správný poměr přijímaných sacharidů.

Když čokoládu, tak pouze kvalitní

Podle Poradenského centra se normální dávka sacharidů u sedmi až desetiletého dítěte pohybuje v rozmezí 209 – 230 gramů na den. Skutečnost je ale taková, že dívky denně přijmou kolem 250 gramů a chlapci ještě asi o dvacet více. Podle přímé úměry, čím více sacharidů, tím více energie. A potřebují děti někde vybít. „Je to ale vlastně v pořádku. Nevyužitá energie se totiž ukládá, a jinak než v podobě tuku to organizmus neumí, dochází tedy k tloustnutí,“ uvádí nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Protože ale děti nemůžeme úplně odstřihnout od sladkostí, měli bychom volit alespoň zdravější varianty. To jsou například musli tyčinky bez polevy, ovocné saláty s nasekanými ořechy, nebo čokoláda s vysokým obsahem kakaa (ideálně 50% a více). Dezerty by měly být tvarohové nebo ovocné.

Cukr a potraviny cukr obsahující jsou „rizikové“ pro děti také z důvodu návyku na sladkou chuť. Děti, které si na ni navyknou, si pak tyto potraviny vynucují, a to často agresivním způsobem, který může být také s příznaky hyperaktivity zaměňován. Rozdíl je v tom, že po konzumaci sladkého se „agresivní“ dítě uklidní.

Publikováno: 24.6.2014, http://prozeny.blesk.cz/Celý článek k náhledu ZDE.