Co to v chřestu chřestí?!

Jaro je v plném proudu a s koncem dubna přichází i sezóna chřestu. Víte, že někteří lidé chřest nikdy neochutnali? A to  často jen proto, že neví jak ho správně a chutně připravit. Pojďme si tedy říci pár tipů, jak na chřest! :-)

Byl znám již ve starém Římě a pro svou lahodnou chuť je nazýván „králem zeleniny“. V současné době se nejvíce pěstuje ve Španělsku, Francii, Řecku, Německu, Holandsku či Švýcarsku. V České republice se pěstuje od konce 18. století v okolí Brna – říká se, že jsou tu pro chřest ideální podmínky, mezi které patří úrodná půda a dostatek tepla. Chřest je vytrvalá rostlina, která na zahrádce zkušeným pěstitelům vydrží až 20 let! Sklizeň začíná koncem dubna, kdy se zdužnatělé výhonky sklízejí v délce cca 20 cm a průměru cca 16 mm. Protože rychle vadne, nemůžeme čerstvý chřest dlouho uchovávat, ale ve speciální atmosféře se dá skladovat i déle než měsíc.

Chřest je nízkoenergetická velmi jemná zelenina. Nejčastěji se z něho připravují předkrmy nebo polévky. Výborný je také jako příloha k masu.

Je bohatým zdrojem vlákniny (jak rozpustné tak nerozpustné) a z minerálních látek zde má své místo hořčík, mangan, zinek, železo, ale i draslík nebo vápník. Chřest je zdrojem vitaminů skupiny B, z nichž je největší zastoupení niacinu (B3).*

Můžete udělat něco pro své zdraví a vypravit se na výlet – obhlédnou podmínky pro pěstování chřestu a přitom zdravě protáhnou své tělo. K obědu si pak můžete dát krále zeleniny :-)

 

Pečený chřest s parmskou šunkou

Na přípravu jedné porce potřebujeme:

5 stonků chřestu

1 plátek parmské šunky

0,5 lžičky másla nebo kvalitního rostlinného tuku

Snítku řeřichy

Očištěný a omytý chřest vaříme v páře do změknutí, pak vyjmeme a zabalíme do plátku parmské šunky. Vložíme do pekáčku a necháme krátce zapéct. Nakonec omastíme máslem a ozdobíme nasekanou řeřichou.

 

Chřestová polévka

200 g chřestu

1 cibule

10 g másla, oleje nebo kvalitního rostlinného tuku

1 lžíce hladké mouky

1 vejce

Sůl, bílý pepř, muškátový květ, čerstvé bylinky

Očištěný a omytý chřest nakrájíme na menší kousky (špalíčky) a dáme vařit. Na másle obděláme najemno nasekanou cibuli a posypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme chřestovým vývarem a vaříme, dokud chřest nezměkne.  Nakonec rozkvedláme vejce a ještě cca 10 min povaříme. Dochutíme. Servírujeme s čerstvými nasekanými bylinkami.

 

 
Autor:
Hana Knížková, DiS.
Registrovaný nutriční terapeut
* čerpáno z knihy „Rostlinné potraviny, V. Bulková, 2011″