Školní stravování 2014
2014-05-20 - 2014-05-22
Místo konání: Hotel DUO, Teplická 492/19, 19000 Praha 9 - Prosek
Pořadatel: SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU ve spolupráci s Nadací Výživa pro zdraví
50. výročí systému školního stravování
Program konference
ÚTERÝ ODPOLEDNE – 50.VÝROČÍ SYSTÉMU ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
zahájení ve 13:00 hod. (13:00 – 17:00)
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
I.BLOK
Úvodní slovo konferenceMinistr školství, mládeže a tělovýchovy – PhDr. Marcel Chládek, MBA
Školní stravování – výhled do budoucnosti
Vznik a vývoj školního stravování v Československu
Školní stravování po roce 1990
Srovnání současného českého školního stravování se světovým
50. výročí systému školního stravování v terénu
II.BLOK
MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu
Specifika dětské výživy
Ozdravění školního stravování z pohledu hygienika
Monitoring nabídky potravin ve školách
Regulace automatů a bufetů ve školách
Postavení pracovníků školních jídelen
Magistrát hlavního města a školní stravování
STŘEDA DOPOLEDNE – DIETNÍ STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH
(9:00 – 12:00)
Moderuje: Ing. Ludmila Věříšová CSc., MVDr. Pavel Otoupal, MUDr. Jan Ševčík
III.BLOK
RNDr. Jitka Krmíčková, MŠMT
Novela vyhlášky o školním stravování
Zkušenosti s dietním stravováním bez vyhlášky
Dietní stravování z pohledu hygienika
Celiakie a další nemoci vyžadující dietu i ve školním stravování
IV.BLOK
Bc. Marieta Baliková, FN Motol
Nemocniční dietní systém a krátké představení diet pro školní stravování
Vyhodnocení pilotního projektu bezlepkového stravování žáků MŠ a ZŠ zřizovaných Magistrátem města České Budějovice.
Kurzy dietního stravování pro pracovníky školních jídelen
STŘEDA ODPOLEDNE – NOVÉ SMĚRY VE VÝŽIVĚ
(14:30 – 16:30)
Moderuje: Bc. Anna Packová, Ing. Jarmila Blattná
V.BLOK
Ing. Pavel Smetana
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat?
Biopotraviny ve školním stravování
Projekt Vím, co jím
Nové směry ve výživě, kterými se řídit a kterými ne
Mediální kampaň namířená proti konvenčnímu školnímu stravování
VI.BLOK
Panelová diskuze k aktuálním tématům školního stravování
ČTVRTEK DOPOLEDNE – BÍLÁ HROZBA?
BLOK O POTRAVINÁCH
(9:00 – 11:30)
Moderuje: doc. Ing. Jaroslav Havlík PhD., Mgr. Veronika Březková
VII.BLOK
Doc. Ing. Jaroslav Havlík Ph.D., ČZU, Fakulta agrobiologie
Cukr a umělá sladidla
Bílá mouka a výrobky z ní
Mléko a mléčné výrobky
Je oprávněná hysterie kolem margarínů?
VIII.BLOK
Mgr. Alexandra Košťálová, SZU
Grant na spotřebu kuchyňské soli ve školních jídelnách
Sůl, kdy pomáhá a škodí
Jak ovlivnit sůl, náhražky a recepty na snížení spotřeby soli
Nové předpisy o informacích na obalech potravin, informace o alergenech v pokrmech ŠJ
ČTVRTEK ODPOLEDNE – Ke zdravé výživě dětí školního věku
SEMINÁŘ PRO PEDAGOGY( 13,00-18,00 )
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc, RNDr. Hana Zamrazilová, Ph.D.
IX.BLOK
MUDr. Petr Tláskal, CSc
Fyziologické aspekty dětské výživy
Nutriční přínos jednotlivých druhů potravin
Značení potravin, co je nutné značit a proč
Mýty a poplašné zprávy ve výživě
Vliv rodiny a prostředí na stravovací zvyklosti dítěte
Výživová doporučení pro laiky
X.BLOK
RNDr. Hana Zamrazilová, Ph.D.
Fórum prevence dětské obezity a nadváhy
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Pohyb a výživa -Pokusné ověřování změn v pohybovém a výživovém režimu žáků základních škol
Uzdravme svůj školní automat
Školní mléko a ovoce do škol
Smart Life, Hravě žít zdravě
Školní stravování, soutěže o nejlepší školní oběd
Zapojte se do Fóra
Více informací na www.vyzivaspol.cz
Organizační pokyny ZDE.
Přehláška ZDE.