Jdeme na třešně

K létu patří kromě koupání a spousty jiných prázdninových aktivit také třešňová bublanina, třešně za ušima místo náušnic nebo neposedná patra dětí na stromě trhající třešně do kapes a za tričko. Co nám ale mohou kromě dětské prázdninové zábavy poskytnout?

Třešně pocházejí zřejmě z oblasti Malé Asie nebo dnešní Arménie. Do Evropy se dostaly díky Římanům přibližně ve 12. století (višně ještě o několik století později). Dělí se na třešně „srdcovky“ – s měkkou dužinou a tvrdší „chrupky“, jednotlivých odrůd ale existuje více než 1 000.

Protože obsahují velké množství jódu, ve 100 g celou doporučenou denní dávku, jsou velmi vhodné pro ty, kteří trpí onemocněním štítné žlázy. Jód je velmi důležitý také ve výživě těhotných maminek, jeho případný nedostatek může znamenat poškození nervového systému miminka nebo může být dítě hyperaktivní. Dostatek jódu je prevencí rakoviny prsu a pomáhá proti neplodnosti. Třešně dále obsahují více draslíku – 270 mg ve 100 g, což je asi 10-20 % doporučené denní dávky. Tím mohou pomoci v boji s únavou a podrážděností, které jsou projevem jeho nedostatku. Známý je vliv draslíku i na snižování krevního tlaku. Abychom se nevěnovali jen minerálním látkám, z vitaminů stojí za zmínku vitamin C, kterého třešně obsahují cca čtvrtinu doporučené denní dávky. Pomáhají tedy v posílení imunity, snižují krvácivost dásní, podporují vstřebávání železa aj.

Sladkou chuť třešní si děti jistě rychle oblíbí, opatrnosti je ale třeba v případě malých dětí, aby nespolkly pecku. Těm bychom měli třešně raději vypeckovat. Při výběru také vždy hlídáme, abychom jedli jen opravdu čerstvé, nepomačkané a nezkažené kusy. Tím se vyhneme nepříjemným trávicím obtížím.

Protože třešně nevydrží dlouho čerstvé, můžeme z nich vyrábět domácí džem, marmeládu, kompotu či limonádu. Vhodné je i zmrazování, není ale dobré je uchovávat v chladničce v blízkosti jiných aromatických potravin, protože snadno přebírají jejich pach. Třešně, které již nemají stopku, vydrží pouze poloviční dobu než ty stopkou. Pokud tedy můžete, stopku neodtrhávejte. Své „domácí strávníky“ i hosty můžete potěšit nejen miskou čerstvých třešní, ale i celou řadou moučníků, koláčků nebo koktejlů. Sušené vypeckované třešně dobře nahradí rozinky.

  Energetická hodnota (kJ) Sacharidy (g) Vláknina (g) Jód (µg) Draslík (mg) Vitamin C (µg)
Třešně 263 14,2 2 270 230 15