Tento web podporuje

Vánoční pečení

Do Vánoc ještě zbývají dva měsíce a zdá se, že je času dost. Ale kdo už se pečení vánočního cukroví věnuje, ví, že je třeba začít co nejdřív, aby se cukroví dobře odleželo a na štědrovečerním stole pak bylo co nejemnější. Dovídáte se ze všech stran, jak se zvyšuje počet obézních dětí? Poradíme vám mimojiné, jak obejít klasické recepty a udělat vánoční dobroty o něco „zdravější“.

Ač se tak nezdá, pečení vánočního cukroví nemá několikasetletou tradici. Když se podíváte na dobové obrázky třeba od Josefa Lady, je na nich hlavně ovoce a ořechy. Například takovou vánočku začali lidé péct doma až v 18. století. Od té doby se sice řada receptů ještě změnila, některé byly zapomenuty, jiné jsou nové. Základní pravidla, jak sklidit o vánocích úspěch, ale zůstala stejná.

Prvním krokem je výběr mouky. Nejčastěji používaná mouka je pšeničná, většinou hladká, ale například na správné perníčky byste ji měla smíchat ještě s moukou žitnou. Špaldová mouka, jejíž obliba v posledních letech stále stoupá, dodá pečivu lehce oříškovou chuť. Pokud se nebojíte experimentovat, můžete použít i mouku kukuřičnou (pečivo pak bude krásně žluté), sójovou nebo pohankovou. Pokud chcete zůstat u mouky pšeničné a přesto udělat pečivo zdravější, můžete místo běžné bílé mouky použít mouku celozrnnou, nebo je alespoň vzájemně zkombinovat. Celozrnná mouka má sice stejné množství energie, ale je také bohatá na vitaminy, minerální látky a vlákninu. Při jejím použítí ale počítejte s tím, budete potřebovat o něco více vody, mléka nebo smetany, než v případě mouky bílé.

Vánoční cukroví je sladké, takže další nezbytnou surovinou je cukr. Cukr jako takový ale, jak známo, je jedním z viníků zvyšování tělesné hmotnosti nejen dětí, ale i dospělých. Je použití se při pečení vánočního cukroví asi nevyhnete, můžete ale projít své tradiční recepty a vybrat ty, ve kterých je cukru použito méně. Sladkou chuť pečivu dodá i sušené nebo kandované ovoce, je také možné ji úplně nahradit chutí zcela novou a použít zajímavé a výrazné druhy koření. Vyzkoušejte například skořici, badyán, zázvor, muškát, vanilku či citrónovou nebo pomerančovou kůru.

Ve většině receptů na vánoční cukroví také nalezneme vaječné žloutky nebo rovnou celá vejce. Že se jich zas tolik obávat nemusíme, jsme probírali již dříve. O Vánocích ale přece jen hrozí, že jich spolu s cukrovím sníme podstatně více, než kdykoli jindy. Pokud je Vám jasné, že při jednom kousku za den nezůstane, můžete opět použít trik a použít sójovou mouku. Ta totiž těstu dodá stejně žlutou barvu, jako vaječné žloutky. Pro její použití platí pravidlo: jeden žloutek = jedna lžíce sójové mouky.

Křehkost a chutnost vánočnímu cukroví zajišťuje tuk. Není tedy dobré, z hlediska chuti, abychom na tuk při vánočních přípravách zanevřeli. Zatímco se v minulosti nedalo použít nic jiného, než máslo, můžeme teď sáhnout po kvalitních rosltinných tucích. Ty oproti máslo nejenže neobsahují cholesterol, ale mají také tzv. vícenenasycené mastné kyseliny, které prospívají zdraví srdce a cév a některé navíc u dětí podporují růst a vývoj mozku. Vhodnou volbou je tedy rostlinný olej, pokud se ale bojíte, že těsto nebude dostatečně tuhé a vláčné, protože olej je přeci jen tekutý, můžete použít kvalitní rostlinné tuky určené na pečení. Chuť pečiva touto změnou jistě neutrpí a navíc uděláte další krůček ke zdraví celé rodiny. Zdrojem tuku je také smetana ke šlehání. I v tomto případě ale můžeme sáhnout po smetaně rostlinné (Rama Cremefine). V obou případech se sice celkové množství tuku ani energie nesníží, ale rozhodně se vyhneme velkému množství cholesterolu.

Oblíbenou ingrediencí jsou také ořechy. Pokud je uvedeno pouze „ořechy“, jsou myšleny ořechy vlašské. Pokud už byste ale měla použít „oříšky“, budou to spíše lískové, používají se i ořechy piniové a pochopitelně mandle, nejčastěji loupané. Madle zbavíme slupky nejsnadněji tím, že je ponoříme do vroucí vody, scedíme a slupky prostě sundáme. Můžeme je také po vyjmutí třít utěrkou, slupky odpadnou.

Jak pracovat s vlastním těstem? To by vždy mělo být hladké a vláčné, nelepit se, ani by se nemělo trhat. Velká část těst se také „dává odležet“ do chladničky nebo alespoň na chladné místo. Stačí zabalit do potravinářské fólie, mikrotenového sáčku nebo pergamenového papíru a na několik desítek minut až tři hodiny odložit, pokud jej ale necháte přes noc ve spíži, bude ráno ještě jemnější než po pár hodinách.
Těsto pak zpracujeme podle vlastní fantazie – plníme do formiček, ty je pak třeba vymazat tukem; vykrajujeme nejrůznější tvary. Pokud budeme slepovat upečené kousky k sobě, je třeba na to myslet již při válení těsta a to udělat cca 3 mm silné. Pokud je již budeme jen zdobit a ne slepovat (např. perníčky), může být plát těsta silnější (asi 5 mm). Jednotlivé vykrojené kusy pak skládáme na plech. Velmi se hodí použít pečící papír, protože tím odpadne práce s vymazáváním a následným otíráním plechu. Cukroví na plechu pečeme spíše rychleji, ale vždy podle teploty doporučené podle daného receptu.

A aby cukroví nebylo nejlepší až v půlce ledna, můžeme s pečením pomalu začít. Vždyť třeba perníčky se mohou nechat odležet až 6 týdnů.

Vánoce jsou také časem školních prázdnin. Nezapomeňte zvednout děti od televizních pohádek a nových dárků a pošlete je na procházku, lyžovat nebo bruslit. Ani v době „klidu“ bychom totiž neměli zapomínat na dostatek pohybových aktivit.