Italská kuchyně

Všichni víme, že italská kuchyně je výborná – počítá se ke třem nejlepším na světě. V minulosti dala základ kuchyni francouzské a do jisté míry ovlivnila i jiné kuchyně evropské a americkou.

Italské speciality chutnají většině lidí, ať už se jedná o skvělé pokrmy z masa a ryb, rozmanité úpravy různých druhů zeleniny, vonící nádivky, těstoviny, zmrzliny, ovocné dezerty a pochopitelně pizza. Italská kuchyně se podle produkce zemědělských plodin dělí na tři základní směry, vždy podle oblasti, na severní, střední a jižní.

Z masa se nejčastěji používá telecí. Různé druhy masa se zpravidla dusí, pečou nebo grilují, před grilováním se maso nakládá do oleje s přísadou bylinek a koření. Častou součástí jídelníčku bývá také kuřecí, na jehož úpravu má italská kuchyně řadu skvělých receptů. Oblíbená je i ostatní drůbež a zvěřina, včetně koroptví, bažantů, sluk a křepelek. Italové dokáží skvěle využít k přípravě mnoha chutných a zdravých pokrmů i darů moře – ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií a mnoha druhů ryb. Ryby se připravují na grilu, smaží nebo pečou na olivovém oleji s přísadou citrónové šťávy a čerstvých bylinek.

Ryby se používají také na nejrůznější polévky, které mají Italové ve velké oblibě. Například na světoznámou „minestrone“ nemají italské hospodyně jednotný recept. Připravují ji z takové zeleniny, která je právě na trhu. K polévkám podávají také čerstvě nastrouhaný parmazán.

V jižní Itálii jsou již po staletí typickým každodenním pokrmem těstoviny (farfalle – mašličky, tagliatelle – široké nudle, špagety…), jež se vaří v mnoha podobách a upravují na mnoho způsobů. Oblíbené jsou i těstoviny zelené zadělané se špenátem, mnohé hospodyňky si těstoviny připravují samy. Těstoviny se jedí zpravidla jako samostatný chod, jen zřídka jako příloha. Některé těstoviny jako např. canneloni, ravioli, tortellini se podávají s masovou, šunkovou nebo sýrovou náplní.

V severní Itálii je denním pokrmem rýže,nejčastěji ve formě rizota (např. milánské rizoto). K mnohým pokrmům se rýže dusí ve víně a vývaru, pak se míchá se šunkou, hráškem, kuřecím masem, játry, korýši apod.

Dalším „klasickým“ jídlem je pizza. Pizza zapečená s nejrůznějšími ingrediencemi se podává jako hlavní chod, existují také malé pizzy k pivu, vínu či jako předkrm.

Zelenina je oblíbená v celé zemi – zejména chřest, baklažány, artyčoky, tykvičky, fenykl, rajčata a papriky… Servíruje se syrová jako salát nebo dušená jako příloha k masu.

Při přípravě mnoha italských pokrmů je nezbytný některý ze sýrů dodávajících pokrmům určitou konzistenci a správnou chuť – Mozzarella, Gorgonzola, Parmezán a chybět nemohou ani bylinky a koření – petrželka, oregano, šalvěj, bazalka, rozmarýn, fenykl.

Velké oblibě se těší italská zmrzlina, Italové ji nejraději jedí spolu s ovocem jako dezert, klasické moučníky se kromě žloutkové pěny téměř nepřipravují.

Zajímavosti o jiných národních kuchyních přineseme brzy.