Úhoř na žampionech

Potřebujeme:

  • 1 úhoř
  • 200 g žampionů
  • 4 dcl rybího nebo hovězího vývaru
  • 50 g tuku
  • 5 lžic hladké mouky
  • Muškátový květ
  • Bílý pepř
  • 2 žloutky
  • Citrónová šťáva

Postup:

Úhoře očistíme, stáhneme z kůže, vykucháme, odkostíme a pokrájíme na dílky. Prosolíme a necháme cca 30 minut odstát. Poté jej vložíme do hrnce, přidáme nakrájené žampiony, přelijeme vývarem a vaříme 15 minut. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, vyjmeme uvařeného úhoře a jíškou zahustíme omáčku, ochutíme. Do hotové omáčky přidáme vaječné žloutky a ještě krátce provaříme. Částí omáčky přelijeme rybu, část můžeme podávat zvlášť.