Tento web podporuje

Makové kynuté housky

Potřebujeme:

  • 500 g polohrubé (celozrnné) mouky
  • 1I2 lžičky moučkového cukru
  • 40 g droždí
  • sůl, mák, dýňová nebo sezemová semínka, oříšky, kmín
  • tuk na vymazání plechu a hladkou mouku na vál

Postup:

V misce nejprve smícháme lžíci mouky, cukr, droždí a zalijeme cca 100 ml vlažné vody. Vše dobře zamícháme a necháme kynout kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, 150 ml vody, sůl a vypracujeme hladké těsto.  Přikryjeme je utěrkou a necháme 30 minut kynout. Těsto rozdělíme na 10 dílů o hmotnosti cca 70 g. Z každého dílů vyválíme 3 válečky a zapleteme je do tvaru housky. Potřeme je  vodou, posypeme mákem nebo sezamem, oříšky, dýňovými semínky, kmínem , rozložíme na vymazaný plech a necháme ještě cca 15 minut kynout. Troubu rozehřejeme na 220 °C. Při této teplotě pečeme housky prvních 5-7 minut, potom snížíme teplotu na 180°C a dopékáme dalších cca 10-15 minut.