Králík na smetaně

Potřebujeme:

  • 1 celý králík
  • 5 polévkových lžic rostlinného tuku (Rama, Flora)
  • 250 ml sladké smetany
  • 200 g cibule
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g petržele
  • Bobkový list, nové koření, celý pepř
  • Sůl
  • Rama máslová

Postup:

Zapékací misku vymažeme rostlinným olejem, dáme do ní nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer. Králíka naporcujeme, osolíme a položíme na připravenou zeleninu a koření. Pečeme asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podléváme vodou. Když je maso měkké, vložíme dušenou zeleninu do mixéru a rozmixujeme. Takto vzniklou směs můžeme ještě propasírujeme přes cedník. Vzniklý základ zjemníme smetanou a krátce provaříme. Vhodnou přílohou jsou např. houskové knedlíky.