Koláčky s olivami a rajčaty

Potřebujeme:

  • 300 g hladké (celozrnné) mouky
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 3 větší rajčata
  • 1 naťová cibulka
  • 80 g zelených oliv
  • 1 žloutek, sůl, snítka bazalky

Postup:

Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci hladké mouky a zalijeme 4 lžícemi vlažmé vody. Dobře rozmícháme a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosijeme zbylou mouku, přidáme vejce, špetku soli, vykynutý kvásek a dobře propracujeme v  těsto, které poprášíme na povrchu hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z těsta uděláme malé bochánky, ty pak prsty vytvarujeme na koláčky a ruzložíme na plech vyložený pečícím papírem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. V misce je promícháme s nakrájenou cibulí, bazalkou a na kolečka nakrájenými olivami. Tuto směs dáme na připravené koláčky. Okraje koláčku potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do vyhřáté trouby a pečme cca 20-25 minut při teplotě 180-200 °C. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami.