Bramboračka

Potřebujeme:

  • 2 hrsti sušených hub
  • 50 g rostlinného tuku (Rama Classic apod.)
  • 50 g hladké mouky
  • 4 středně velké brambory
  • 2 mrkve
  • 1 menší petržel
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř a majoránka podle chuti
  • čerstvá petrželka, libeček nebo celerová nať

Postup:

Houby vložíme do menšího hrnce, zalijime asi 1/5 litru vody a necháme vařit doměkka.

Zeleninu a brambory omyjeme, oloupeme (očistíme) a pokrájíme na kostky. Necháme vařit v osolené vodě do změknutí. K zelenině přilijeme provařené houby i s vodou, ve které vařily. Vše necháme ještě chvíli vařit. V jiném hrnci vytvoříme za stálého míchání z tuku a hladké mouky světlou jíšku, zalijeme studenou vodou a důkladně provaříme.

Zatímco se polévka vaří, utřeme nebo prolisujeme česnek se solí. Až zelenina v polévce změkne, přidáme jíšku a ještě chvíli prováříme. Před dovařením ještě ochutíme majoránkou, pepřem a utřeným česnekem. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou nasekanou petrželkou, libečkem nebo celerovou natí.