Jídelníček podle věku

Předškolní děti (3-6 let)

Děti v tomto období života dále intenzivně rostou, proto potřebují dostatek mléka a mléčných výrobků, které obsahují vápník, kvalitní bílkoviny a tuky. Stravují se nejčastěji v mateřské školce, jejíž jídelníček asi snadno neovlivníte. Přesto je dobré aktivně se zajímat o to, co Vaše děti přes den skutečně snědly, a domácí stravou pak doplnit to, čeho byl nedostatek.

  • Jídlo dětem rozdělujte do 5-6 denních dávek (3 větší jídla a 2-3 menší svačinky).
  • Nejvhodnější úpravou pokrmů pro děti je vaření, pak dušení, pečení a zapékání.
  • K dochucení pokrmů můžete bez obav používat bylinky, sůl už ale po dokončení pokrmu nepřidávejte, aby si dítě zbytečně nezvykalo na velmi slanou chuť.
  • Sledujte jejich pitný režim, vypít by měly více než 1 litr za den, základem jsou stolní neperlivé vody, ředěné ovocné džusy a šťávy, ovocné, zelené a bylinkové čaje, mléčné nápoje.

Jídelníček:

Snídaně: Šlehaný tvaroh se zavařeninou nebo ovocem. Houska. Čaj.
Přesnídávka: Ovocná přesnídávka s rohlíkem nebo piškotky.
Oběd: Mrkvová polévka s nočky. Rizoto s kuřecím masem a zeleninou. Ovocná šťáva.
Svačina: Chléb s Ramou a pórkovou pomazánkou. Čaj.
Večeře: Pohanková kaše s oříšky. Kakao.

Mladší školáci (7-10 let)

Mezi 7.-10. (případně 12. rokem) rostou děti pomaleji. Méně se tedy navyšuje příjem energie než v předchozím věkovém období (energetický příjem ale samozřejmě velmi závisí na celkové fyzické aktivitě).
Pokud se Vaše dítě stravuje ve školní jídelně nebo v horším případě v bufetu, je na Vás, jak ovlivníte jeho další stravování (doma a při školních přestávkách). V první řadě můžete ovlivnit snídani, svačinu a odpolední stravování. Pokud má Vaše dítě ve školní jídelně možnost vybrat si z několika pokrmů, pomáhejte mu s výběrem co nejzdravějších jídel.

  • Děti by měly jíst cca 5x denně, nezapomínejte na snídaně a školní svačiny. Díky nim budou děti ve škole v dobré fyzické i psychické pohodě, což se projeví na jejich pozornosti, bystrosti atd.
  • Vypít by měly děti v tomto věku asi 1,5-2 litry za den, také dostatečný pitný režim pomáhá dětem ve škole udržet pozornost.

Jídelníček:

Snídaně: Müsli s mlékem. Sklenice pomerančového džusu ředěného vodou.
Přesnídávka: Chléb s Ramou máslovou a šunkou. Jablko.
Oběd: Polévka zeleninová. Kuře na česneku s rýží. Rajčatový salát. Čaj.
Svačina: Ovocný jogurt s rohlíkem. Čaj.
Večeře: Plátek slunečnicového chleba s Ramou a tvarohem obložený ředkvičkami.

Starší školáci (11-15 let)

Okolo 12. roku se děti nacházejí v období tzv. růstového skoku, proto mohou mít najednou potřebu jíst více než obvykle. Dítě, které sportuje, může také mít daleko vyšší potřebu energie, než dospělý pracující v kanceláři.
Kromě vápníku a fosforu (z mléčných výrobků) pro růst kostí potřebují především dívky dostatečné množství železa (z masa, vnitřností) a vitaminu B12 (z masa, vajec, mléčných výrobků).

Jídelníček:

Snídaně: 2 plátky bábovky. Banán. Čaj s mlékem.
Přesnídávka: Grahamová bulka s Ramou obložená kuřecí šunkou, okurkou a paprikou.
Oběd: Slepičí polévka s rýží. Rybí filé s opečenými brambory. Mrkvový salát. Čaj.
Svačina: Dalamánek. Ochucené podmáslí.
Večeře: Zapečená rajčata se sýrem. Chléb s Ramou.

Dospívající (16-18 let)

Jídelníček dospívajících se už nemusí výrazně lišit od jídelníčku dospělých. Rozhodně by měli i nadále dbát na zásady zdravé výživy, aby jejich strava byla pravidelná bez zbytečně velkého množství jednoduchých sacharidů a tuků s nevhodným složením. Mnohé dívky v tomto věku (ale i mladší) drží nejrůznější diety, aniž by přitom jejich hmotnost byla vysoká. Tím se vystavují riziku nejrůznějších potíží (podváha, rychlé a časté ubývání a přibývání na váze, anorexie, ztráta menstruace apod.), které jsou způsobeny nedostatkem energie a důležitých živin.

  • Protože i v tomto období života děti stále rostou a jejich organizmus se vyvíjí, měly by jíst dostatečně pestrou stravu bohatou na vitaminy a minerální látky.
  • Množství vlákniny už v podstatě odpovídá hodnotě doporučované dospělým, mohou tedy bez obav jíst převážně celozrnné pečivo i další celozrnné výrobky.
  • Protože už jsou „skoro dospělí“, měl by být jejich jídelníček stále více zaměřen na prevenci nejrůznějších onemocnění (např. srdečně-cévních chorob).

Jídelníček:

Snídaně: Bílý jogurt s müsli a ovocem. Grahamový rohlík. Čaj.
Přesnídávka: Chléb obložený vařeným vejcem, sýrem a zeleninou. Ředěný broskvový džus.
Oběd: Rajská polévka. Kung-pao s rýží. Čaj.
Svačina: Dalamánek s Ramou a šunkou od kosti. Mrkev.
Večeře: Balkánský salát s pečivem. Švédský čaj.