Zařazovat margaríny do dětského jídelníčku?

Stanovisko Poradenského centra Výživa dětí k zařazování margarínů do stravy dětí
 
  • Margaríny jsou vyráběny z rostlinných olejů a tuků a jsou bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin, nezbytných pro správný růst a vývoj dětí. 

 

  • Zejména u dětí od 3 let věku je vhodné dbát na dodržení doporučovaného poměru rostlinných a živočišných tuků (2 : 1) ve stravě. Potřebné množství živočišných tuků přijímají děti většinou v tzv. skryté formě, tedy v mase, mléčných výrobcích apod.  Ideální je proto volit pro přípravu teplých pokrmů kvalitní rostlinné oleje a tuky a k namazání na pečivo používat kvalitní margarín. 


  • Hlavním zdravotním benefitem zařazování margarínů do stravy dětí je prevence nadměrného příjmu živočišných tuků a v nich obsažených nasycených mastných kyselin. Dostatečný příjem vhodných tuků v dětské stravě je velmi důležitý a jejich celkové množství by nemělo být neadekvátně snižováno. 


  • Dalším zdravotním benefitem je zajištění dostatečného příjmu esenciálních mastných kyselin (EFA), které jsou pro růst a vývoj dětí nepostradatelné a lidské tělo si je neumí samo vytvořit. V kojeneckém věku je jejich dostatečný přísun zajištěn mateřským mlékem, případně náhradní mléčnou výživou. 


  • Nadměrná konzumace nasycených mastných kyselin (SAFA) je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jejich nadměrný příjem dětskému organizmu jednoznačně škodí. Hlavním zdrojem nasycených mastných kyselin jsou potraviny živočišného původu. Důležité je proto zachovávat doporučený poměr rostlinných a živočišných tuků ve stravě (2 : 1) a celkové dodržování zásad racionální stravy. Velmi vysoký obsah SAFA najdeme především v potravinách, které jsou pro děti zcela nevhodné, jako jsou například uzeniny.

 

  • Nadměrná konzumace SAFA je jedním ze tří hlavních rizikových faktorů pro vznik obezity. Dalšími jsou nadměrná konzumace soli a cukru.  Používání margarínu jako vhodné alternativy k mazání na pečivo pomáhá nadměrné konzumaci SAFA předcházet. 


  • Neexistují žádné důvody proč nedoporučovat zařazování kvalitních margarínů do dětské stravy, protože:


margaríny jsou vyráběny z kvalitních rostlinných olejů a tuků a jsou tak vhodnější volbou oproti živočišným tukům, kterých je ve stravě dětí velmi často nadbytek
 
- margaríny jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin (EFA), které jsou nezbytné pro správný růst a vývoj dětského organizmu 
 
- všechny kvalitní margaríny obsahují jen velmi malé (stopové) množství nežádoucích trans mastných kyselin (TFA)
 
- margaríny mají velmi výhodné spektrum mastných kyselin s převahou nenasycených mastných kyselin nad nasycenými mastnými kyselinami, což je ze zdravotního hlediska velkým benefitem 
 
- při nákupu margarínů je žádoucí, stejně jako u ostatních potravin, číst údaje na obalech a vybírat si mezi nabízenými výrobky ty s nejoptimálnějším složením; je vhodné soustředit se především na následující údaje: 
 
- dostatečný obsah nenasycených mastných kyselin – především Omega 3 a Omega 6
- co nejmenší obsah nasycených mastných kyselin
- co nejmenší obsah trans mastných kyselin – transizomerů (TFA)