Tento web podporuje

Svačina upevní dětské zdraví

Najděte si každý den pár minut času na přípravu svačin. Dětem tak zajistíte zdravý růst a vývoj a sobě štíhlou postavu! Věnujte náležitou pozornost tomu, co jíte, i tomu, kdy to jíte.

HLAVNĚ PRAVIDELNOST!

Přestože to možná pro někoho zní paradoxně, pravidelná a poměrně častá konzumace jídla působí jako prevence obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Mezi jednotlivými jídly by neměla být pauza větší než tři hodiny. Znamená to, že mezi snídaní a obědem si tělo dětí i dospělých žádá svačinu.

VÍCE OVOCE A ZELENINY

Nedávejte dětem bílé pečivo, přidejte naopak ovoce a zeleninu. Ovoce pravidelně svačí jen třetina českých školáků, bezmála třem čtvrtinám dětí dávají maminky bílé pečivo. Navzdory varování lékařů jsou součástí dětských svačin stále tavené sýry, které obsahují pro děti nevhodné fosforečnany. Specialistům na výživu se také nelíbí, jak často děti jedí sladkosti – koblihy, buchty, sušenky či čokoládu mělo k svačině letos 54 procent dětí. Ukázal to průzkum, kterého se účastnilo na 700 dětí.

NEPODCEŇTE SNÍDANI

Jezte pravidelně i v ranních a dopoledních hodinách! A to i přesto, že do oběda třeba vydržíte pohodlně hladovět. Snídaně by podle odborníků na výživu měla tvořit až čtvrtinu celkového denního příjmu energie. Nejnovější výzkum Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti ukázal, že rodiče by měli více dohlížet na stravovací návyky svých dětí. Šestina žáků sedmých tříd totiž podle výsledků šetření ani nesnídá, ani nesvačí a poprvé se nají až při obědě.

ZAČNĚTE U SEBE

Pokud chcete naučit zdravě jíst své děti, musíte začít u sebe. Pro začátek stačí dodržovat pravidelné intervaly mezi jednotlivými jídly, dostatečně pít a přitom důsledně vynechávat sladké a kolové nápoje. Zcela nekompromisně zredukujte uzeniny a smažené pokrmy, dávejte přednost rostlinným tukům a olejům před živočišnými. Omezte sladkosti a konzumaci bílého pečiva a zvyšte spotřebu ovoce, zeleniny a cereálií.

PŘÍKLADY VHODNÝCH SVAČIN

  • Celozrnný chléb s rostlinným tukem a šunkou, rajče
  • Rohlík s pomazánkou z tvarohu, rostlinného tuku a jahod, pomeranč
  • Müsli s ovocem
  • Houska s pórkovou pomazánkou, banán

24 hodin, 28.11.2006