Sklenice plná mléka

ZDRAVÉ TIPY A RADY

Poslední novinky ze světa zdraví a krásy, které musíte vyzkoušet.

Přesně ta by měla být součástí čokolády vhodné pro děti. Alespoň to tvrdí reklamní slogan lákající děti (či jejich rodiče) k nákupu výrobku. Je vůbec možné, aby stogramová čokoláda mohla nahradit sklenici mléka? A je tento výrobek pro děti „vhodnější“ než jiné čokolády? Zeptali jsme se odbornice na výživu na její názor.

Čokoládové dobroty lákají lidi na celém světě, a zvláště děti milují sladkosti. Starostlivé maminky se samozřejmě snaží splnit svým dětem sladký sen a zároveň zakoupit zdravý výrobek. V poslední době se o čokoládě mluví často jako o zdravé potravině, která má při pravidelném užívání pozitivní vliv na organismus, která je zdrojem antioxidantů, snižuje hladinu tzv. špatného cholesterolu, má pozitivní vliv na činnost mozku a snižuje stres. Toto tvrzení však platí pouze pro opravdu kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, které tvoří kolem 70 %, výjimečně až 96 % kakaové hmoty. Tento parametr však splňuje pouze několik produktů na našem trhu. Na druhou stranu víme, že čokoláda obsahuje mnoho nasycených tuků a cukrů a podílí se na vzniku obezity, může přispět ke vzniku cukrovky a má i vliv na kazivost zubů. Při srovnání čokolády, která je plná mléka, běžné mléčné čokolády a sklenice mléka dojdeme k jednoznačnému závěru.

Obě čokolády jsou srovnatelné téměř ve všech parametrech. Vašim dětem dodají hlavně vysoké množství energie (okolo 2300 kJ/100 g výrobku) a velké množství tuků a sacharidů.

Čokoláda plná mléka navíc nesplňuje parametr klasické čokolády, protože obsahuje pouze 13 % kakaové hmoty. O čokoládě můžeme hovořit pouze v případě, že výrobek obsahuje více než 25 % kakaové hmoty. Čokoláda pro děti je uměle obohacena vápníkem, a proto obsahuje téměř 323 mg/100 g výrobku, což je téměř 40 % denní spotřeby. Vápník je zvláště pro děti nesmírně důležitý, podílí se na tvorbě zubů, kostí a řadě dalších fyziologických procesů, ale na vstřebávání vápníku má zároveň velký vliv i podíl tuku obsažený v potravině. Při vysokém obsahu tuku v potravině se vápník do těla nedokáže dostatečně vstřebat.

Sklenice plná mléka obsahuje srovnatelné množství vápníku, pouze 3 g tuku a dodá tělu pouze 380 kJ, což je nesrovnatelně vhodnější volba zdravé svačinky.

***

ODPOVÍDÁ Mgr. Iva Belasová nutriční terapeutka

Dieta, leden 2007