Mléko nejen pro děti

Nejvhodnějším zdrojem vápníku ze všech dostupných potravin jsou mléčné výrobky.

Jejich nedostatek na dětském jídelníčku může způsobit zdravotní problémy i v pozdějším věku. Především hrozí zvýšené riziko osteoporózy, onemocnění, při němž dochází k takzvanému řídnutí kostí. Mléko a mléčné výrobky kromě toho obsahují také dvojici důležitých vitaminů (A, D), které napomáhají ukládání vápníku v kostech. A také další minerály v žádoucím poměru – fosfor a hořčík.

Třikrát denně porci

Pediatři proto doporučují, aby dítě dostávalo třikrát denně porci mléka nebo mléčných výrobků, které mu zajistí potřebnou dávku vápníku (asi 800 až 1200 miligramů). Jednou takovou porcí se přitom rozumí buď 250 mililitrů mléka, nebo 150 gramů jogurtu, či 50 gramů sýra.

Trochu jiná realita

Údaje, které před deseti lety získala Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK, však svědčily o trochu jiné realitě. Ukázalo se, že přísun vápníku ve stravě dětí a mládeže dosahuje pouze čtyřiapadesáti procent doporučené denní dávky. Mléko a mléčné výrobky z jídelníčku zvolna vytěsnily „atraktivní“ sladké limonády a sycené nápoje. Naštěstí se však v poslední době podařilo vzkřísit poněkud pozapomenutý program Školní mléko. Třeba se i díky tomu vápník opět víc zabydlí na jídelníčku školáků. Může jim jen prospět.

S tebou mě baví život, 10.1.2007