Tento web podporuje

Co jí vaše děti

Statistiky bijí na poplach. V Čechách je víc než 16 procent dětí s nadváhou či obezitou. Co s tím můžeme udělat?Možná vám připadá divné se o snídaních, svačinách a zdravém životním stylu vůbec bavit právě během prázdnin, kdy mají naše ratolesti zasloužený oddych, ale…

Zdravý životní styl skloňovaný ve všech pádech se o prázdninách, kdy děti prožívají slastný odpočinek, porušuje nejvíc. Stačí vzpomenout babiččinu smetanovou omáčku „se šesti“, buřtíky na ohníčku seškvařené a salámek na housce s máslem k snídani…

Trocha čísel

Podle nového průzkumu (do něhož bylo zařazeno víc než 4 000 dětí ve věku 5, 13 a 17 let) výrazně narůstá obezita u dětí, zvlášť u chlapců ve věku 13 a 17 let. Za jednu z hlavních příčin tohoto stavu odborníci označují nedostatečnou pohybovou aktivitu.

Proč tloustnou?

Svou roli samozřejmě hraje genetika (jeden či oba obézní rodiče mívají dítě s nadváhou), ale především životní styl rodiny a samotných dětí. „Pro vznik nadváhy a obezity je zásadní nerovnováha mezi energetickým příjmem a výdejem,“ říká Mgr. Pavel Suchánek, odborník na sportovní výživu a pohybové aktivity dětí a dodává: „Třetina dětí zařazených do průzkumu se věnuje pohybu méně než 2 hodiny týdně, přitom optimum je asi 5 hodin týdně.“ Samozřejmě platí, že pohyb by měl být zábavou a relaxací, nikoli stresem či povinností. Pro mladší děti se navíc vůbec nehodí vrcholový sport, takže rekreační, komplexně rozvíjející pohyb (třeba plavání) je ideální. Nedostatek času rodičů, někdy i nezájem, co se děje doma, když jsem v zaměstnání, a pak také vlastní zažité modely: snídaně žádná (není čas), ke svačině kávu, oběd vydatný a o to víc večeře (konečně doma teplé jídlo), přinášejí své jasné plody.

„Do obezitologické ambulance přichází v posledních letech celá řada dětí, jejichž hmotnost převyšuje doporučené hodnoty pro danou věkovou hranici i dvojnásobně,“ vysvětluje dětská obezitoložka z pražské VFN, MUDr. Alexandra Moravcová.

Neblahé následky

Nadměrná hmotnost zatěžuje pohybový aparát a přináší kožní problémy. U dívek může zrychlit pohlavní zrání, u chlapců jej naopak zpomaluje. Obézní děti jsou náchylnější k respiračním infekcím, mohou mít vyšší krevní tlak, změny v hladinách krevního cukru, inzulínu a dalších hodnot. Tyto faktory mohou v budoucnu směřovat k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, infarkt myokardu nebo metabolický syndrom.

Máte kontrolu?

Další neutěšená zjištění z průzkumů dokazují, že rodiče nemají příliš přehled o tom, co jejich děti v průběhu dne konzumují. Často sami přimhouří oči nad tím, že si děti koupí svačinu v automatu (co to asi bude?) nebo zajdou místo školní jídelny do rychlého občerstvení. To jsou všechno chyby, které mají nedozírné následky v budoucnosti. Tělo je totiž „jako slon“ (tedy jeho paměť) a vrátí všechny staré hříchy.

Snídaně

Co tedy s tím? Změnit styl co nejdřív – a celá rodina. A začněte pěkně od probuzení. Není to jen tak, že bychom si měli dopřát 4–6 denních dávek jídla, pěkně postupně od probuzení až po spánek.

Chroničtí „nesnídaři“ rozhodně nevyhrají. Během spánku organismus dodává energii pro chod životně důležitých orgánů, udržuje tělesnou teplotu, proto potřebuje po probuzení dodat energii pro další fungování. Ta by měla představovat asi 20–25 procent celkového denního příjmu.

S absencí prvního denního jídla se tělo vyrovnává různými cestami, třeba i pozvolným přibýváním na váze, aby si vytvořilo zásoby na horší časy. Podle průzkumů celá třetina Čechů nemá čas snídat, dalších 25 procent snídá až u pracovního stolu. V dobrém scénáři snídáme. Co je ideální najít na talíři? Jídla, která nezatíží žaludek zbytečnými tuky (uzeniny, koláče, sýry, buchty NE), tedy mléčné produkty a celozrnné cereálie. Děti jsou naše obtisky, takže rituály rodiny přejímají bezpečně. Šanci na další jídlo mají až o velké přestávce v 10 hodin dopoledne. To je dlouhá pauza, mohou být unavené.

Svačina

Fórum zdravé výživy opakovaně sleduje složení dětských svačin, protože si uvědomuje jejich důležitost. U žáků prvního stupně základních škol se zlepšuje podíl ovoce jako součásti svačiny, ale neradujte se. Každé druhé dítě mělo při průzkumech přibalenou nějakou sladkost (sušenky, koblihy, buchty nebo čokoládu) a zvyšuje se v dětské populaci konzumace bílého pečiva. To je s tavenými sýry výživově velmi nešťastná kombinace. Když přidáme sladké nápoje, problémů s nadváhou a civilizačními nemocemi se nezbavíme.

Školní oběd

Řada dětí i rodičů argumentuje tím, že obědy ve školní jídelně jsou nezdravé, nechutnají, děti po nich přibírají. Jádro pudla je v tom, že děti z domova neznají řadu pokrmů a odmítají je jíst. Rodina, která se nestravuje zdravě a nemá pestrý jídelníček, opět nastavuje zkreslené výživové zrcadlo.

Vzhledem k tomu, že oběd má pokrýt cca 30–35 procent denního příjmu energie, je jeho role zcela podstatná. A oběd u starostlivé babičky, která připraví nějakou delikatesu nebo návštěva rychlého občerstvení, jsou spíš na škodu než k užitku. Víte, že průzkumy ukázaly, že většina školních jídelen vaří pestře, pokrmy se vhodně střídají a doplňují a rozhodně nic nenasvědčuje tomu, že by děti po jídle tloustly? Naopak, průzkum Poradenského centra Výživa dětí (www.vyzivadeti.cz) zjistil, že drtivá většina jídelníčků dotazovaných dětí vypadala podstatně hůř o víkendu než ve školním týdnu. Děti jsou sice pod dozorem rodičů, ale velmi rády si přispí, potom vynechají snídani, svačina nemá smysl, vždyť se blíží oběd a ten je často stejný jako večeře předchozí den. Když je v plánu návštěva příbuzných či přátel, přidá se navíc mlsání, pití sladkých nápojů, kalorické smetanové zmrzliny a další hříchy.

O večeři mluvme

Ta by měla být už jen jakýmsi „bonbónkem“, lehkou poslední porcí denního příjmu potravy. Salát, ovoce, jogurt. Nic těžkého, co by nám ukradlo spánek.

Co dál?

Nikdy není pozdě začít. Teď o prázdninách na sebe budete navzájem mít víc času, skončí každodenní hektický koloběh, můžete se tedy domlouvat na jídelníčku, vytvořit návrhy, komu by co chutnalo a „hlasovat“ o optimální variantě pro všechny členy rodiny. Navíc zraje spousta českého ovoce a zeleniny, které se dají k přípravě jídel využít. Zkuste opustit nešvar: Odměňovat děti za dobré známky a pomoc v domácnosti sladkostí. A pozor, nejtěžší úkol: Přesvědčit babičku, že její smetanové omáčky se šesti nejsou ideální pro 10 či 14letého vnuka. I když je „ve vývinu“. Ale pozor, děti nenuťte do žádných diet, ty k nim nepatří. Stačí přidat pohyb.

Fakta o celozrnných cereáliích

Dívky ve věku 9–19 let snídající celozrnné cereálie pravidelně, měly víc vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Navíc byl v této skupině zaznamenaný menší výskyt obezity. U mužů vedla konzumace celozrnných cereálií ke snížení vzniku srdečních chorob až o 20 procent. Ženy, které pravidelně snídají celozrnné cereálie, mají nižší hmotnost než ty, které je konzumují méně. Snídaňové cereálie jsou výrobky zdravé výživy vyráběné ze směsi obilí, kukuřice nebo rýže.

Název „cereálie“ pochází z mytologie a je odvozen od jména řecké bohyně sklizně, dobré úrody a zemědělců – Ceres.

Hledejte radu a pomoc Rodiče, kteří chtějí konzultovat stravovací zvyklosti svého (nejen obézního) dítěte, se mohou objednat do poradny Poradenského centra Výživa dětí na lince 844 230 000 (poradna otevřena ve čtvrtek od 14 do 17 hodin).

Publikováno v časopise Tina (17.6.2009)